یکی از آداب اهل سنت در ماه رمضان خواندن نماز تراویح می باشد .
به گزارش اترک :
در ماه مبارک رمضان در بعضی از مساجد محل در نمازهای تراویح مراسم ختم قرآن برگزار میشود که ترتیب آن نیز مثل نمازهای تراویح است با این تفاوت که به جای سورههایی از سی جزء قرآن همه قرآن را به پنج یا شش بخش تقسیم میکنند و در طول پنج یا شش شب همچون نماز تراویح در بیست رکعت به جای میآورند البته قرائت قرآن در این شبها در نماز تراویح توسط قاریان و حافظان حاذق منطقه صورت میگیرد که غالباً دو نفره یا سه نفره میباشد.
در ایام رمضان در بین ترکمنها رسم است که حتیالامکان نماز خود را در مساجد محل برگزار نمایند چون اجر و ثواب نماز جماعت در آن ماه به مراتب بیشتر از سایر ماههاست.
آنچه که در این ایام در بین ترکمنها بیشتر چشمگیر است حضور گسترده نوجوانان و جوانانی است که با ندای اولین بانگ اذان با کلاههای سفید در صحن نماز حضور مییابند. از جلوههای دیگر این ماه در زمان افطاری است البته در بین ترکمنها رسم است که هر روز چند خانواده برای افطاری صدقههای خود را که بیشتر غذای آبکی و خرما است به مساجد میآورند و پس از اذان مغرب تناول میکنند ضمناً در زمانی که صدقهای آورده شود پس از غروب آفتاب مؤذن از بلندگو قبل از اقامه نماز کلمه «آغذ آچلی» یعنی زمان افطاری است را میگوید و پس از تناول صدقه، اذان گفته و نماز را به جا میآورند.
کلاسهای قرائت قرآن، احکام و شرعیات در این ماه پس از نماز عصر توسط ائمه جماعات برگزار میشود و در فواصل این ایام، اکثر جوانان قرآن را فرا میگیرند حتی پیرمردان نیز در این کلاسها شرکت میکنند و راجع به نماز و قرآن و مسائل دینی سؤال میکنند و دوست دارند بیشتر با قرآن مأنوس شوند و از فیوضات آن در ماه مبارک رمضان بهرهمند شوند. در بعضی از محلات ترکمننشین، امام جماعت از طریق بلندگو به پند و موعظه و نصیحت و تشریح مسائل دینی میپردازد و آنان را به انجام این فریضه الهی دعوت میکند و از آنان میخواهد که بیشتر در این ماه به عبادت و بندگی مشغول باشند و کمک و دستگیری از مستمندان را فراموش نکنند و از گناهان خود طلب استغفار کنند و روزهداران را افطاری دهند تا در روز قیامت از آتش جهنم مصون شده و از حوض کوثر بهرهمند شوند. همچنین از موارد دیگری که لازم به ذکر است بیدار کردن اهالی محله در بعضی مناطق در موقع سحری است که این عمل هم توسط مؤذن محله از طریق بلندگو و یا توسط همسایگان صورت میگیرد تا همه بتوانند سحری به موقع بیدار شوند و در خواب نمانند. پس از تناول سحری همه با نیت «نَوَیتُ اَنْ اَصُومَ صَومَ شَهْرِ رَمَضَان مِنَ الْفَجرِ اِلَی المَغرِبِ خَالِصاً لله تعالی»[5] روزه میگیرند. روزهای که توأم با پرهیز از منکرات و لهو و لعب و دوری از تهمت و دروغ و چشمچرانیهاست و تلاش در وصل به خدا و کمک به مستمندان و شکر نعمتهاست.
بعد از خواندن نماز تراوایح این دعا خوانده می شود :
دعای بعد از نماز تراویح
«اللهم صل علی سیدنا و مولانا محمد و علی آله و اصحابه و سلم، اللهم زینا به زینت الایمان و شرفنا بشرافه الهدایه و العرفان و اکرمنا به صیام شهر رمضان و ارزقنا الجنه و تقبل منا تراویحنا و تسابیحنا یا حنان بفضلک و جودک یا منان برحمتک یا ارحم الراحمین»
بعد از این دعا آیات کریمه زیر توسط قاری قرآن خوانده میشود:
«شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِیَ أُنزِلَ فِیهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِّلنَّاسِ وَبَیِّنَاتٍ مِّنَ الْهُدَى وَالْفُرْقَانِ فَمَن شَهِدَ مِنکُمُ الشَّهْرَ فَلْیَصُمْهُ وَمَن کَانَ مَرِیضًا أَوْ عَلَى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِّنْ أَیَّامٍ أُخَرَ یُرِیدُ اللّهُ بِکُمُ الْیُسْرَ وَلاَ یُرِیدُ بِکُمُ الْعُسْرَ وَلِتُکْمِلُواْ الْعِدَّةَ وَلِتُکَبِّرُواْ اللّهَ عَلَى مَا هَدَاکُمْ وَلَعَلَّکُمْ تَشْکُرُونَ»
منبع : فصلنامه و سایت حبل المتین