ghroghban

با تصمیم مدیرکل منابع طبیعی گلستان حدود ۵۰۰ قُرقبان گلستانی اخراج شدند و دست متخلفان برای قاچاق چوب باز شده و بیم تاراج ۴۰۰ هکتار جنگل سرخدار وجود دارد.

 به گزارش راه اترک به نقل از مهر، مدیرکل منابع طبیعی گلستان در روزهای پایانی فروردین ماه تعطیلی کارگاه‌های طرح‌های حفاظتی در کل استان را صادر کرده و با این ابلاغ از روز اول اردیبهشت ماه ۴۷۰ قرقبان گلستانی بیکار شدند.

در نشست علنی ۲۳ دیماه ۱۳۹۵ نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی با ۱۵۷ رأی موافق، پنج رأی مخالف و پنج رأی ممتنع از مجموع ۲۱۷ نماینده حاضر در جلسه در جریان بررسی موارد ارجاعی لایحه برنامه ششم توسعه کل کشور، در بند یک این ماده هرگونه بهره برداری تجاری و صنعتی از چوب جنگل‌های شمال کشور را از ابتدای سال چهارم برنامه ممنوع کردند.

علاوه بر آن بهارستان‌نشینان در بند سه این ماده به منظور تحقق بند یک دولت را مکلف کردند با اختصاص ردیف اعتباری مستقل نسبت به پیش‌بینی اعتبارات و امکانات در بودجه‌های سنواتی جهت ارتقا پوشش کامل و مؤثر، حفاظت از جنگل‌های کشور، مهار عوامل ناپایداری، جلوگیری از تغییر کاربری، تجاوز و تصرف، مبارزه با قاچاق چوب، استقرار مدیریت پایدار جنگل و اجرای تعهدات اقدام کند.

آن زمان کارشناسان نسبت به بیکاری ۵۰ هزار نفر در شمال کشور هشدار داده و تأکید داشتند اصلاح شیوه بهره‌برداری از جنگل‌ها جایگزین ممنوعیت بهره‌برداری و طرح تنفس جنگل‌های شمال کشور شود.

یکی از جنگلبانان گلستانی به نمایندگی از قرقبانان به خبرنگار مهر اظهار کرد: مدیرکل منابع طبیعی یک گردهمایی برای جنگلبانان برگزار و به ما اعلام کرد حسب اجرای قانون ممنوعیت بهره‌برداری از جنگل‌های شمال تمام طرح‌ها تعطیل می‌شود و از این پس قرقبانان تنها در قالب «همیار طبیعت» می‌توانند وارد جنگل شوند.

منابع طبیعی گلستان نگران عرصه است

عباسعلی نیکبخت با بیان اینکه ما قرقبانان جنگل را رها نمی‌کنیم، افزود: تعطیلی کارگاه‌ها به معنای اخراج ۴۷۰ قرقبان گلستانی است؛ جای سوال است اگر این قانون باید اجرا شود و جنگلبانان بیکار شوند چرا در استان‌های مازندران و گیلان این قانون اجرا نشده است.

وی با اشاره به اینکه تبدیل طرح بهره‌برداری به حفاظت باعث کاهش ۴۰۰ هزار تومانی حقوق قرقبانان در دو سال گذشته شده است، گفت: تاکنون ۴۷۰ نیروی حفاظت جنگل با دریافت حقوق ماهانه یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومان کار حفاظت را انجام می‌دادند اما در این شرایط بد اقتصادی قرقبانان با بیش از ۲۸ سال سابقه هم بیکار شده‌اند و خسارت این بیکاری فقط گریبانگیر قرقبانان نمی‌شود بلکه از تبعات این تصمیم اشتباه جنگل و طبیعت آسیب می‌بیند.

تمام ۴۷۰ نیروی حفاظت جنگل‌های استان گلستان اخراج شده‌اند و منابع طبیعی گلستان نیروهای صیانت که تعداد آن‌ها به ۸۰ نفر هم نمی‌رسد جایگزین نیروهای حفاظت کرده است یکی دیگر از قرقبانان گلستانی به نمایندگی از جنگلبانان اخراج شده، به خبرنگار مهر گفت: تمام ۴۷۰ نیروی حفاظت جنگل‌های استان گلستان اخراج شده‌اند و منابع طبیعی گلستان نیروهای صیانت که تعداد آن‌ها به ۸۰ نفر هم نمی‌رسد را جایگزین نیروهای حفاظت کرده است.

فرهاد مسعودی ادامه داد: شاید بیان جایگزین شدن نیروهای صیانت درست نباشد چرا که منابع طبیعی گلستان هم‌اکنون فقط نگران عرصه است و نیروهای صیانت را وادار به نگهبانی از ساختمان‌ها کرده و جنگل عملاً رها شده است.

وی اضافه کرد: در گردهمایی انجام شده از مدیرکل منابع طبیعی پرسیدیم اگر ما قرقبانان جنگل را خالی کنیم چه بلایی بر سر جنگل خواهد آمد و وی در پاسخ به ما اعلام کرد «تاکنون هم تخلف انجام می شده از اینجا به بعد فقط چند درخت بیشتر قطع می شود».

مسعودی تصریح کرد: تصمیم گرفته بودیم به نشانه اعتراض به بیکاری دسته جمعی در مقابل استانداری گلستان تجمع کنیم اما نماینده مردم علی‌آبادکتول در مجلس پای درد و دل‌های ما نشست و قول پیگیری و حل مشکل را داد و فعلاً از این تصمیم منصرف شده‌ایم.

۴۰۰ هکتار از جنگل‌های سرخداری منطقه تاراج می‌شود

نماینده مردم علی‌آبادکتول در مجلس شورای اسلامی به خبرنگار مهر اظهار کرد: جای تأسف است که در هفته کار و کارگر حدود ۵۰۰ کارگر گلستانی با ۲۰ تا ۲۷ سال سابقه کاری بیکار شده‌اند.

اسدالله قره خانی با اشاره به مخاطرات و تهدیدهای شغل قرقبانی، گفت: تاکنون حضور قرقبانان تهدیدی برای متخلفان بود اما با اخراج جنگلبانان احتمال افزایش قاچاق چوب و آتش‌سوزی در جنگل‌های گلستان محتمل است.

نماینده مردم علی‌آبادکتول تصریح کرد: فقط در این منطقه ۴۰۰ هکتار جنگل سرخداری وجود دارد؛ اگر قرقبانان اخراج شوند جنگل تاراج و نابود می‌شود.

وی با تأکید بر اینکه قرار نیست با بی‌برنامگی درباره جنگل، منابع طبیعی و محیط زیست کشور را نابود کنیم، بیان کرد: در هفته جاری با تعدادی از قرقبانان اخراج شده دیدار داشتم و قول پیگیری و حل مشکل اخراج آن‌ها را داده‌ام؛ با رئیس شورای عالی جنگل، رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی، سرپرست استانداری گلستان و … در این خصوص گفتگو داشته‌ام و تلاش بر حل مشکل قرقبان است.

قره خانی افزود: در جمع قرقبانان با رئیس شورای عالی جنگل (کامران پورمقدم) تماس گرفتم و اعلام کردم اخراج ۵۰۰ قرقبان موجی از نگرانی را ایجاد کرده است؛ ایشان اعلام کرد؛ بیکاری نیروها و قرارداد نبستن از سیاست‌های سازمان جنگل‌ها نیست و در آخرین جلسه‌ای که با حضور دکتر آقایی در سازمان برگزار شد مقرر شد مناطق جنگلی که طرح‌های جنگداری هم ندارند برای آن‌ها طرح تهیه شود.

وی ادامه داد: بنا به گفته رئیس شورای عالی جنگل اگر در گلستان تدبیر بهتری انجام می‌شد هم اکنون شاهد این اتفاق نمی‌بودیم؛ یک میلیون هکتار از اراضی جنگلی کشور طرح حفاظتی دارند و قرار است کل دو میلیون هکتار از اراضی جنگلی کشور تحت پوشش قراردادهای حفاظتی قرار گیرند و در اجرای این طرح اولویت با نیروهای حفاظتی و قرقبانان است.

در حالیکه نماینده مردم علی‌آبادکتول در مجلس شورای اسلامی از پیگیری برای حل مشکل قرقبانان خبر می‌دهد اما ابوطالب قزلسفلو، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان در پاسخ به خبرنگار مهر در خصوص بیکاری قرقبانان گلستانی به یک جمله بسنده کرد و گفت: تا قراردادهای جدید امضا نشود حرفی برای گفتن در این خصوص نداریم.

هرچند مشخص نیست اخراج قرقبانان گلستانی بر اساس اجرای کدام قانون اتفاق افتاده است اما شواهد و قرائن موجود نشان می‌دهد بیکاری قرقبانان گلستانی حاصل یک سو برداشت از قانون و یا بی‌تدبیری مسئولان است چرا که گویا در دو استان گیلان و مازندران هیچ قرقبانی بیکار نشده است.

انتهای پیام/