عالم بزرگ اهل سنت گلستان در خصوص امر به معروف و نهی از منکر گفت: این یک فریضه است و اجرای آن زن و مرد نمی شناسد.
به گزارش راه اترک، یکی از واجبات فراموش شده اسلام، همین امر به معروف و نهی از منکر است و طبق آیات و روایت این واجب دینی، بر همه امر شده و مختص به مردان یا زنان نیست.
در همین خصوص از حاج ناصرآخوند قزل، نائب امام جمعه شهرستان مراوه تپه و از علمای بزرگ اهل سنت گلستان سوال کردیم که :نقش زنان در امر به معروف و نهی از منکر چیست و آنها چگونه می توانند در این فریضه الهی، موثر باشند؟
حاج ناصر آخوند قزل، در پاسخ به این سوال، گفت: امر به معروف یک فریضه الهی است و بر گردن همه ما واجب است که این فریضه را اداء کنیم و در قرآن و اسلام هیچ اشاره ای بر این که این امر مختص مردان یا مختص زنان است، ندارد، پس امر به معروف و نهی از منکر، هم بر مردان و هم بر زنان واجب است.
امر به معروف و نهی از منکر دو شقه یک فریضه است. کسی که به معروف امر می کند، بایستی از منکر هم نهی کند، اگر از منکر نهی نکنیم و فقط به معروف امر کنیم، عمل به وظیفه خودمان نکرده ایم.
حتی خداوند بر ما ثواب ترک منکرات را از ثواب عمل به معروفات، زیادتر قرار داده است.
امر به معروف و نهی از منکر دو بال یک پرنده در جامعه هستند که اگر در جامعه نباشند، جامعه اصلاح نمی شود.
به همین خاطر همچنان که مردان مکلفند به امر به معروف و نهی از منکر، زنان نیز در این امر ، مکلف هستند.
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلم حدیثی دارند که می فرمایند: « مَن رَأى مِنكُم مُنكَرا فَلْيُغَيِّرْهُ بِيَدِهِ ، فإن لَم يَستَطِعْ فبِلِسانِهِ ، فإن لَم يَستَطِعْ فبِقَلبِهِ و ذلكَ أضعَفُ الإيمانِ »
یعنی اگر کسی در جامعه منکری را دید ، بایستی جلوی آن منکر را به شکل عملی بگیرد، اگر نتوانست لااقل با زبانش ازین منکر، نهی کند و بگوید: این عمل، عمل منکری است، این را انجام ندهید، درست نیست و خلاف شرع است و طرز بیانش می تواند به طرق مختلف باشد مثلا با روشهای روانشناسانه مطرح شود تا اثرگذاری بهتری داشته باشد، خداوند هم همین امر را دستور می دهد که به بهترین روش عمل شود.
و اگر این عمل (یعنی امر به معروف و نهی از منکر زبانی) را هم نتوانست، باید قلبا از این منکر بیزاری بجوید.
زنان هم در این عرصه( عرصه امر به معروف و نهی از منکر) نقش مهمی دارند و ما در تاریخ نمونه های مختلفی از ورود زنان به امر به معروف و نهی از منکر می بینیم.
حتی حضرت عایشه نیز در مقام امر به معروف و نهی از منکر به برخی از بزرگان دین و صحابه پیامبر صلی الله و علیه و آله و سلم، ورود می کردند و انتقاد می کردند.
یا در جریان حادثه کربلا، حضرت زینب سلام الله علیها، با منکراتی که یزید مرتکب شده بود و اگر بیان حضرت زینب نبود، اگر سخنرانیهای حضرت زینب سلام الله علیها نبود،
اگر آن رشادتهایی که حضرت زینب سلام الله علیها انجام داده بود، آنجا نمود پیدا نمی کرد، شاید حادثه کربلا به این صورت حماسی در میان مردم شناخته نمی شد و ظلم یزید نیز مشخص نمی شد.
زحمات و تلاش و شجاعت حضرت زینب سلام الله علیها در حضور کسی که سر برادرش را بریده و امر به بریده شدن سر برادرش کرده ، آن جبار زمان ، وقتی آن اعتراضات را حضرت زینب سلام الله علیها انجام می دهد، مقام و منزلت حادثه کربلا، امروز برای ما به همان شکل واقعی رسانده می شود.
به همین خاطر ما معتقدیم که زنان زینب وار این زمانه هم بایستی همچنان که الگوی آنها حضرت زینب سلام الله علیها ، چنان حماسه ای را آفرید و چنان شجاعتی را به خرج داد و چنان نهی از منکر و امر به معروفی را انجام داد،
وظیفه تک تک زنان جامعه ما هم همین است ، اینها هم باید به طور منظم و بر طبق اصول شریعت و به طور مشروع در نهی از منکر و امر به معروف، باید مشارکت فعال داشته باشند.
حدیث پیامبر صلی الله و علیه و آله و سلم هم همین را می گوید: «َمن رَأى مِنكُم مُنكَرا فَلْيُغَيِّرْهُ بِيَدِهِ ، فإن لَم يَستَطِعْ فبِلِسانِهِ ، فإن لَم يَستَطِعْ فبِقَلبِهِ و ذلكَ أضعَفُ الإيمانِ » پس زنان ما هم اگر می توانند با دست خود و عمل خود ، امر به معروف و نهی از منکر را انجام دهند و اگر استطاعتش را ندارند با زبان و اگر این را هم استطاعتش را ندارند لااقل از این حرکت کریه و این عمل بد، بایستی ناراحت بشوند و قلبا نشان دهند که از این مسئله ناراحت هستند.
انتهای خبر/رضا جامی