قوم سیستانی در انتخابات مجلس شرق گلستان، اثر بالقوه دارد.
به گزارش راه اترک، ۱۲ اسفند امسال شاهد برگزاری انتخابات پرشور مجلس شورای اسلامی هستیم.
نوشته زیر اثری است از تحلیل گر اجتماعی و سیاسی در خصوص اثرگذاری سیستانی های مقیم شرق گلستان بر انتخابات مجلس شورای اسلامی.
این روزها با نزدیک تر شدن به زمان اعلام نتایج بررسی های اولیه صلاحیت کاندیداهای دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی و ششمین دوره انتخابات مجلس خبرگان رهبری در چهاردهم دی ماه توسط دفاتر نظارت و بازرسی شورای نگهبان در مراکز حوزه های انتخابیه، فعالیت و کنش گروه های سیاسی در جهت جلب نظر عده بیشتری از مردم جدی تر شده و نشست های نخبگانی معمولا بدون حضور کاندیداها در اقصی نقاط شهرستان در حال برگزاری است.
در این بین بحث میزان تاثیر گروه های مختلف سیاسی و قومی در هر یک از حوزه های انتخابیه محور اصلی مباحث و چانه زنی های سیاسی است. نکته مهمی که اگر توسط سیاسیون و داوطلبان حضور در مجلس شورای اسلامی به دقت مورد تحلیل قرار نگیرد شاید به قیمت شکست در یک رقابت انتخاباتی سنگین و پرهزینه تمام شود.
شرق استان گلستان که به درستی از مردم آن با عنوان رنگین کمان اقوام یاد می شود، در انتخابات در طول تاریخ بیش از تمایل به جناح های سیاسی برای کنش در انتخابات بر مدار تمایلات قومی رفتار سیاسی داشته و مجوز ورود به خانه ملت همواره در دستان کسی خواهد بود که از هزار توی تعامل با بزرگان و ریش سفیدان عبور کرده و مورد تایید این گروه ها باشد. این تحلیل و این میزان تاثیر گذاری قومیت در مدل رای دهی مردم همواره سبب شده است تا متنفذان و ریش سفیدان سعی در بزرگ نمایی میزان تاثیر قومیت خود در انتخابات داشته باشند.
واقعیت تحلیل آماری میزان رای دهندگان در این حوزه انتخابیه، محلی های دارای قومیت کوهساری را حائز رتبه اول نشان داده و پس از آن برادران تراکمه را ذیل پرچم قومیت و مذهب دارای رتبه بعدی کثرت و بیشترین انسجام در کنش سیاسی در این حوزه انتخابیه کرده است.
سایر اقوام به جز سیستانی ها در این حوزه انتخابیه دارای جمعیت کمتر و در اکثر مواقع دارای رفتار سیاسی مشابه با محلی ها هستند. تعدد داوطلب ها و شیوه ورود آنها از دو شهرستان گالیکش و مینودشت از یک طرف و تمرکز برادران ترکمن بر روی یک و یا چند کاندیدای محدود در این حوزه انتخابیه از طرف دیگر، فضای صحنه مشارکت مردم در انتخابات را همواره به گونه ای ترسیم می نماید که اقلیت سیستانی با حدود 20 تا 25 درصد آرای این حوزه انتخابیه تاثیر گزار ترین قومیت خواهند بود. سیستانی ها بعد از برادران ترکمن دارای منسجم ترین رفتار سیاسی در انتخابات ادوار گذشته بوده که تا قبل از دهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی به دلیل رای دادن مطابق با الگوی سنتی دو شهرستان گالیکش و مینودشت، پس از پیروزی در انتخابات توسط نمایندگان مجلس، نادیده گرفته شده و در تصمیم گیری و تصمیم سازی ها کمترین دخالت را داشتند.
این رفتار متناقض سیاسی توسط سیاسیون این دو شهرستان در دهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی با واکنش برخی از بزرگان سیستانی مواجه و باعث شد تا سیستانی ها بخشی از آرای خود را به سبد شهرام غراوی ریخته و با این واکنش غیر منتظره سبب راهیابی این کاندیدای گمنام به مجلس شورای اسلامی شوند.
پس از این دوره از انتخابات خواسته های این قوم در یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی مورد احترام محلی ها قرار گرفته و بر اساس اصل احترام متقابل در یک تعامل سیاسی پس از سالها انتظار یک کاندیدای سیاسی به مجلس شورای اسلامی راه پیدا کرد.
رفتار سیستانی ها در دهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی، اگرچه از طرف بسیاری از فرهیختگان این قوم مورد نکوهش قرار گرفت و تا مدت دو سال پس از انتخابات آن دوره، باعث عدم رفتار سیاسی هماهنگ در برخی صحنه های اجتماعی در شرق استان بود، اما از برکات آن می توان به این نکته اذعان داشت که تمام کنش گران سیاسی پس از آن سال بر میزان اثرگذاری رفتار این قوم در انتخابات مجلس شورای اسلامی صحه گذاشتند.
به دیگر سخن اینکه، به دلیل رفتار منسجم و تأثیرپذیری رای دهندگان این قوم از بزرگان و میزان مشارکت بالای رای دهندگان سیستانی نسبت به محلی ها، همواره نتایج انتخابات مجلس در شرق استان به عنوان شاخص تعیین کننده برای حضور محلی ها و یا تراکمه در مجلس بوده و این اثرگذاری بایستی توسط سیاسیون این حوزه انتخابیه مورد احترام و تقدیر باشد.
باید گفت این قوم غیور که به دلیل جبر زمانی و مکانی در صد سال گذشته از شرق کشور به این استان کوچ کرده اند سرنوشت انتخابات شرق استان را نیز در دست دارند.
انتهای خبر/