farmandary

مرجان نازقلیچی کاندیدای اولین فرماندار استان گلستان شده است.

به گزارش اترک :‌در روزهای اخیر هم زمان با بالا گرفتن مباحث مربوط به احتمال انتصاب مرجان نازقلیچی به عنوان فرماندار بندر ترکمن ، در محافل سیاسی و فرهنگی منطقه و استان دیدگاه های مختلفی در رابطه با این مساله مطرح شده است.

در یک نگاه کلی نظرات موجود در زمینه این انتصاب را می توان در دو بخش کلی تقسیم بندی کرد:

- دسته اول : نظرات آن دسته از افراد است که بدلایلی از جمله شرایط خاص فرهنگی استان و منطقه و فقدان زمینه های لازم برای پذیرش یک فرماندار زن با این انتصاب مخالفت می کنند . این گروه اعتقاد دارند که این انتصاب از جهت مدیریتی غیر قابل توجیه بوده و صرفا جنبه تبلیغاتی دارد.

- دسته دوم : نظرات در رابطه با این مساله در برگیرنده دیدگاه های موافقان این انتصاب است . طرفداران این انتصاب اعتقاد دارند که بالاخره زمان آن رسیده که برخی از باورهای سنتی و غلط حاکم بر جامعه ما در زمینه عدم باور به توانایی های زنان در مدیریت های کلان شکسته شود . این گروه با اشاره به سابقه مدیریتی نازقلیچی اعتقاد دارند که ایشان صلاحیت و شایستگی مدیریت کلان بر شهرستان ترکمن را دارا می باشند.

بررسی حاشیه های مختلف ایجاد شده در زمینه انتصاب نازقلیچی نشان دهنده این است که در دیدگاه های هر دو طرف نکات موجه و قابل تاملی وجود دارد.

در این زمینه از یک طرف بنظر می رسد بر خلاف تبلیغات منفی که برخی از موافقان این انتصاب به راه انداختند همه مخالفان این فرایند ضد زن نیستند.

در روزهای اخیر در برخی از سایت ها و وبلاگ ها مشاهده شد که برخی از مخالفان این انتصاب با عناوینی همچون متحجر ، عقب مانده ، پدر سالار و ضد زن مورد خطاب قرار گرفته اند.

اما بررسی ریشه ای و دقیق مخالفت های انجام شده نشان دهنده این است که مهم ترین علت مخالفت برخی از صاحب نظران و بزرگان منطقه با این فرایند ( با توجه به شرایط خاص فرهنگی منطقه ) دغدغه این بزرگواران از آسیب خوردن جایگاه والای زن در این فرایند می باشد . این بزرگواران بر این اعتقادند که مبادا حرمت و کرامت یک بانوی محترم بازیچه کارهای تبلیغاتی سیاست کاران گردد.

برخی از خواهران محترم ما هم در فرایند دفاع از این انتصاب خوب و سنجیده عمل نمی کنند . در روزهای گذشته مشاهده شده است که برخی از خواهران ما در دفاع از این انتصاب دست به قلم برده و از توانایی های بالای زنان برای تصدی گری مدیریت های کلان سخن راندند.

این نقطه نظر قطعا صحیح می باشد و هیچ کس نمی تواند منکر این اعتقاد گردد . اما باید دقت کنیم در این پروسه نباید به گونه ای ورود کنیم که برداشت تعصب جنسیتی از رفتارهای ما به اذهان متبادر گردد.

در این شرایط رفتارهای ما به جای اینکه رنگ و بوی یک رفتار مدنی و منطقی را بگیرد رنگ و بوی فیمنیسم را خواهد گرفت . باید قبول کنیم تعصب پدیده ای مذموم است . خواه این تعصب نسبت به نژاد و رنگ پوست باشد خواه نسبت به جنسیت و دین . بنابراین باید دقت کنیم چشم بسته بر اساس تعصب جنسیتی قضاوت و اظهار نظر نکنیم.

جنبه دیگر این مساله نقدهای وارد بر برخی از مخالفان این انتصاب است . برخی از مخالفان این انتصاب در روزهای اخیر با ادبیات و توجیهاتی نامناسب و نامعقول با این مساله برخورد کرده اند . این افراد اعتقاد دارند که وظیفه اساسی زن بچه داری و شوهر داری بوده و بر عهده گرفتن مسئولیت های اجتماعی با این مسئولیت اساسی زنان سازگاری ندارد.

در پاسخ به این نظرات باید گفت که با توجه به این نظر ، پس نباید زن از خانه خارج شود و حتی در ادارات استخدام گردد . چون استخدام یک زن به منزله کم کاری او در انجام مسئولیت های اصلی وی است .

بنظر می رسد حداقل دو دهه از زوال این تفکر منسوخ در جامعه ما گذشته است . امروز زنان ما همپای مردان جامعه در همه صحنه های اجتماعی حاضر هستند و به ایفای وظایف می پردازند . پس تعریف چارچوبی محدود برای وظایف زنان یک اجحاف بزرگ در حق این قشر به عنوان بخشی از جامعه انسانی است.

در نهایت و در یک جمع بندی کلی از مباحث مطرح در رابطه با این انتصاب باید گفت که بنظر نگارنده این سطور استفاده از زنان در مسئولیت هایی مانند فرمانداری فرایندی میمون و مبارک است .

اما باید در این زمینه در وهله اول شرایط و زمینه های فکری و فرهنگی جامعه را آماده کرد و در وهله دوم این انتصاب را باید از مناطقی آغاز کرد که آمادگی بیشتری برای پذیرش آن وجود دارد . شاید از این جهت شهرستان گرگان جای بهتری برای این آزمون باشد .

عبدالقیوم شکاری - ترکمن سسی