gandom1

بیماری سفیدک سطحی گندم در سطح مزارع استان گلستان مشاهده شده است.

به گزارش راه اترک، بیماری سفیدک سطحی گندم این روزها در خیلی از مزارع استان گلستان مشاهده شده است.

سمپاشی برای کنترل این بیماری در حال انجام است.

gandom1

بیماری سفیدک سطحی گندم چیست؟

بیماری سفیدک سطحی گندم یا حقیقی گندم و جو از بیماری های عمده غلات به خصوص در کشورها و مناطق مرطوب و نیمه مرطوب می باشد . در ایران بیماری سفیدک سطحی گندم ابتدا در سال 1326 توسط اسفندیاری از روی جو و در سال 1343 بوسیله منوچهری آرزوی گندم جمع آوری و گزارش گردیده است . بیماری سفیدک سطحی گندم در تمام مناطق ایران کم و بیش شیوع دارد و تاکنون از آذربایجان ، سواحل بحر خزر و استان های مرکزی ، فارس ، خوزستان و اصفهان گزارش شده است . خسارت آن معمولا روی جو بیشتر از گندم است و علف های هرز خانواده گندمیان نیز اغلب به این بیماری مبتلا می گردند و در واقع بیماری دارای 50 نوع میزبان است . در سال 1345 خسارت این سفیدک همراه با بیماری لکه قهوه ای به شدت در قریه حاجی آباد خوروبیابانک روی جو و در سال 1347 در گلپایگان روی گندم توسط نگارنده مشاهده گردیده است . میزان خسارت این بیماری در اروپا روی جو و گندم 10 – 15 درصد محصول طی یک آمارگیری چهار ساله 5 دصرد برآورد گردیده است . در دانه های مبتلا مقدار بیشتری مواد پروتئینی تشکیل می شود ، در صورتیکه مقدار مواد گلوسیدی در آنها به شدت کاهش می یابد .بوته میری پنبه و نشانه های بیماری
نشانه های بیماری سفیدک سطحی گندم

بهترین نشانه سفیدک سطحی گندم و جو ظهور و تشکیل یک پوشش قارچ سفید متمایل به خاکستری در سطح فوقانی برگها و روی کاسبرگها می باشد . این پوشش قارچ ممکن است به طور پراکنده و یا به طور کامل سطح برگها را بپوشاند و این مطلب بستگی به حساسیت نوع ویا واریته میزبان دارد . شیوع بیماری سفیدک سطحی گندم سبب زرد شدن قبل از موقع و بالاخره از بین رفتن برگهای تحتانی بوته ها می گردد . چون قارچ عامل بیماری به طور عمقی در داخل برگ نفوذ نمی نماید ، لذا یاخته های تحتانی بافت برگ به صورت سبز رنگ باقی می مانند .
مبارزه با بیماری سفیدک سطحی گندم

برای مبارزه با سفیدک سطحی گندم ، بهترین راه کشت ارقام مقاوم می باشد و برای سمپاشی و مبارزه شیمیایی نیز توصیه می گردد که به محض ظهور اولین نشانه های بیماری ، مزرعه را با قارچ کشهای جدید سیستمیک مانند بنومیل و تریفورین سمپاشی نمود . ضمنا از استعمال زیاد کودهای ازته بایستی خودداری نمود و بیشتر کودهای فسفاته و پتاسه را به زمین داد .(منبع: آسان طب)

gandom2

در هر صورت بعد از سمپاشی باید باز هم مزرعه را کنترل نمود و در صورت مشاهده گسترش دوباره قارچ سمپاشی دوباره تکرار شود.