مدیر یک مدرسه ابتدایی دولتی در خصوص اخذ وجه برای ثبت نام از دانش آموزان گفت:ما مجبور هستیم که ازخانوادها کمک بگیریم.
به گزارش راه اترک به نقل از کلاس بیست، یافتن مدرسه خوب و مناسب برای تحصیل فرزندان همیشه دغدغه خانواده ها برای ثبت نام است، و در این میان دغدغه اصلی هزینه سرسام آوری است که برخی مدیران مدارس از ابتدای سال مطالبه می کنند؛ از 20 هزار تومان گرفته و تا جایی که والدین ثروتمند باشند به میلیون ها تومان بعنوان کمک به مدرسه می رسد.
اما آیا این کمک به مدرسه قانونی است یا خیر باید گفت: جواب «خیر » است و مسئولان آموزش و پرورش به شدت دنبال اجرایی کردن این قانون هستند بماند که چه میزان رعایت می شود !!
شورای مدرسه و انجمن اولیا شده اند مجری قوانین نانوشته آموزش و پرورش
در این سالها شورای مدرسه و انجمن اولیا شده اند مجری قوانین نانوشته آموزش و پرورش و امضای تمام نامه های اخذ وجه داوطلبانه!! با امضای آنها صورت می گیرد؛ این درحالی که وظیفه آن تامین مشارکت همه جانبه اولیا در اداره مدرسه است، نه تبدیل شدن به بازوی اجرایی مدیر مدرسه برای پول گرفتن از والدین دانشآموزان.
مدارس دولتی درطول سال تحصیلی به صورت اختیاری و اجباری پول میگیرند و البته می بینیم که دراکثر موارد نیز اخذ پول تاثیری دربهبود کیفیت آموزشی مدارس ندارد، چرا که صرف هزینههای جاری میشود.
گلایه اخذوجه و کاهش کیفیت تدریس در مدارس
مشاهدات میدانی خبرنگاران کلاس بیست در شهرهای استان گلستان نشان می دهد، اکثر گلایه های خانواده ها در اخذ وجه در هنگام گرفتن کارنامه و ثبت نام و درزمان ثبت نام کتب درسی در سامانه خرید بوده است.آنها همچنین از کاهش کیفیت تدریس از معلمان نیز گله مند بودند.
فاطمه حسینی مادر یکی از دانش آموزان شهرهای غرب استان است که در مراجعه به مدرسه، با خبر می شود که باید هم برای کارنامه پول پرداخت کند و هم ثبت نام وی در گفت و گو با خبرنگار کلاس بیست می گوید: پول گرفتن دیگر برای ما عادی شده است، عابر بانک آموزش و پرورش شده ایم. اما بازهم می گوییم مشکلی نیست ، می پردازیم اما ما نیز خدمات خوب می خواهیم، چرا دانش آموز کلاس چهارم ابتدایی در خواندن کتاب مشکل دارد، حالا نوشتن که بماند، ریاضی نتواند به درستی متوجه شود و حل کند.
وی می افزاید: ما در محله های متوسط شهر زندگی می کنیم و نمی توانیم فرزندم را به مدارس غیردولتی بفرستیم .از مدیران می خواهم به فکر ما هم باشند.
مادر دانش آموزمی گوید: همه ساله در موقع ثبت نام مدیران از نو کردن مدرس، رنگ آمیزی کل مدرسه صحبت می کنند و می گویند میخواهند کلاس ها را هوشمند کنند و برای مدرسه وسایل گرمایشی و سرمایشی تهیه کنند اما زمان مهرماه و یا حتی تا آخر همان سال هم تغییری در مدرسه نمی بینیم و یا فقط در و دیوار رنگ می شود.
هوشمند سازی کلاس درس و دادن پول هنگفت محدوده جغرافیایی راهم از بین می برد
رضا احمدی نیز پدر دانش آموز مقطع متوسطه در شهر گرگان است که می گوید: پول کتاب، لباس مدرسه، کارنامه، کلاس های مختلف علمی ، فرهنگی، ورزشی، هزینه های جاری مدرسه که ماهانه ما باید بپردازیم، اردوهای مختلف و ..اینها تنها بخشی از هزینه های است که در مدرسه دولتی می پردازیم.
وی ادامه می دهد: به محض پایان امتحان بچه ها باید به فکر ثبت نام آنها باشم، من کارمندم و ماهی یک میلیون حقوق می گیرم و 3 فرزند محصل دارم شما این مخارج را ضربدر 3 کنید ببنید چه مقدار از حقوق ما برای زندگی باقی می ماند که بتوانیم امورات خود را به طور معمول بگذرانیم. حال خدا به داد کارگرانی برسد که حقوق ثابتی ندارند.
مادر دانش آموز دیگری در گرگان می گوید: ازسال گذشته به محدوده جغرافیایی زیاد تاکید می شود، در ابتدا برای ما خوشایند بود اما بازهم مشاهده کردیم که اگر بتوانیم یک کلاس را هوشمند سازی کنیم و یا مبلغی هنگفتی را به مدرسه کمک کنیم هم در محدوده جغرافایی قرار میگیرم و هم در مدارس خاص می توانیم ثبت نام کنیم.
وزارت آموزش و پرورش هر سال بخشنامه صادر میکند که گرفتن هر گونه وجهی به جز مبلغ کتاب درسی و بیمه دانشآموزی ممنوع است و البته در سال جاری با خرید الکترونیکی کتب درسی دیگر کسی برای خرید کتاب نباید در هنگام ثبت نام هزینه ای پرداخت کند؛ این درحالی است که مدیران مدارس، پول کارنامه، بیمه، مجله های رشد و .. را از والدین طلب می کنند.
ما مجبور هستیم که ازخانوادها کمک بگیریم
راضیه حاج محمد علی مدیر دبستانی در یکی از روستاهای غرب استان به خبرنگار کلاس بیست می گوید: اکثر مدیران مدارس شهری و روستایی برای هزینههای جاری مدراس دولتی، پولی در اختیار ندارند، زیرا آموزش و پرورش سرانه دانشآموزی را به مدارس پرداخت نمیکنند و یا میزان واریز سرانه ها نیز بسیار ناچیز است که حتی هزینه برق و گاز و آب مدارس نیز تامین نمی شود.
وی ادامه می دهد: با توجه به اینکه درآمد دیگری نیز برای مدارس تعریف نشده است، مدیران مدارس چاره ای جز گرفتن پول از اولیا ندارند چون بدون کمک اولیا نمی توان مدارس را اداره کرد.
این مدیر گلستانی می افزاید: مدیران به ابتکار خود دست به فعالیت های مختلف می زنند، به طور مثال در حیاط مدرسه اقدام به کاشت محصولات مختلف کردیم تا از فروش حاصل آن، گوشه ای از مشکلات را برطرف کنیم اما این مقدار برای فعالیت یک ساله مدرسه کافی است؟
وی ادامه می دهد: هرسال مبلغی بعنوان سرانه از زبان مسئولین عنوان می شود اما در عمل چیزی از این وعده به خاطر مشکلات بیشمار وزارتخانه به مدارس تعلق نمی گیرد و ما مجبور هستیم که ازخانوادها کمک بگیریم.
حاج محمد علی می افزاید: البته این دلیل برآن نیست که ما از همه والدین مبلغ درخواست می کنیم بلکه حتی با این مبالغ به خانواده هایی که کم بضاعت هستند نیز کمک مالی می کنیم.
خانواده ها خرج هایی که نوجوان به آن نیازمند نیست را صرف مدرسه کنند
محمدی مدیر دیگر مدارس شهرهای شرقی است که در گفتگویی با خبرنگار کلاس بیست با تاکید بر کمک های داوطلبانه از والدین ، اذعان کرد: زمانی که میزان سرانه تصویب می شود باید در تابستان به حساب مدارس واریز شود اما می بینیم که درعمل تحقق نمی یابد و ما چاره ای جز تصویب اخذ وجه اختیاری از خانواده ها در شورای مدرسه نداریم و با مشورت با انجمن اولیا مدرسه بر روی مبلغی توافق کنیم.
صفری مدیر دیگری از مدارس مرکز استان است که به سراغش رفتیم، می گوید: اگر سرانه ها برایمان واریز شود ما به سراغ خانواده ها نخواهیم رفت اما چه کنیم که چاره ای جز این نداریم.
وی می گوید: برخی خانواده ها ازتقاضای پول گلایه می کنند اما اگر منصفانه قضاوت کنیم، می بینیم همان افراد درزمان اردوهای دانش آموزی موادغذایی را با خود به همراه می آورند که چند برابر هزینه ماهایانه آنها است و یا حتی گوشی و تبلت هایی دست کودکانشان مشاهده می کنیم که قیمت آن بعضا از یک میلیون تومان هم شاید بالاتر باشدو شارژتلفن هایشان هم که سر به فلک می کشد، حال اگر اندکی از این خرج هایی که بعضا نیاز نوجوان نیست و حتی مغایر با تربیت فرزند است صرف هزینه تحصیل فرزندشان شود، در آینده آنان چقدر مثمر ثمر خواهد بود.
درحالی که در زمان ثبت نام همه مسئولان آموزش دررسانه های مکتوب و مجازی و از تریبون تلویزیون هم رسما بر ممنوعیت اخذ وجه تاکید می کنند اما می بینیم که ظاهرا افعال معکوس در بین مدیران آموزش و پرورش کاربرد دارد و همه به گرفتن وجه با بهانه های مختلف می پردازند؛ این در حالی است که خانواده ها این تناقض را مطلوب نمی دانند و می گویند اعتبار آموزش و پرورش در چشم آنان کاهش می یابد.
در زمان ثبت نام از دانشآموزان مدارس دولتی هزینه ای دریافت نمیشود
قربان طاشی دبیر ستاد ثبت نام آموزش و پرورش گلستان نیزدر گفتگویی به خبرنگار کلاس بیست، گفت: در زمان ثبت نام از دانشآموزان مدارس دولتی هزینه ای دریافت نمیشود.
وی می افزاید: مدیر متخلف نداریم و برخی از روی ناآگاهی بعضا ناچاری به اخذ وجه اقدام می کنند که میزان آنها ناچیز است و آموزش و پرورش با گزارش مردمی بلافاصله به آن رسیدگی می کند.
رئیس ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات آموزش و پرورش استان در پایان بیان کرد: مراجعه کنندگان به مدارس استان گلستان در صورت سوال یا طرح شکایت نسبت به ثبت نام فرزندان خود میتوانند با اداره ارزیابی عملکرد و پاسخگویی یه شکایات شهرستان های خود تماس بگیرند و مشکلاتشان را مطرح کنند تا این تخلفات در پایین ترین سطح خود بماند. در این رابطه نیز برای تسهیل در روند پیگیری خانواده ها با مراجعه به سایت اداه کل آموزش و پرورش گلستان از قسمت ستاد نظارت برثبت نام کلیه اطلاعات مربوط به ستاد نظارت اعم شرح وظایف و شماره تماس ها را به ترتیب شهرستان های استان دریافت نمایند.
در پایان باید متذکردشد؛ اصل 30 قانون اساسی می گوید: دولت موظف است وسایل آموزش و پرورش رایگان را برای همه تا پایان دوره تحصیلی متوسطه فراهم سازد و امکان تحصیلات عالی را تا سرحد خودکفایی کشور به طور رایگان توسعه و گسترش دهد؛ با این حال باید گفت؛ به دلیل مشکلات متعدد بر سر پرجمعیت ترین وزارتخانه کشور می بایست همه و همه از جمله نهادهای مختلف اجرایی و خانواده ها در جهت برداشتن باری از وزارتخانه فرهنگ ساز و تربیت کننده آینده سازان جامعه قدم بردارند.
انتهای پیام/