اجلاس بین المللی سوریه در تهران و شعار اصلی آن که «راه حل سیاسی، ثبات منطقه ای» بود.
به گزارش اترک به نقل از ایرنا : اجلاس امروز چهارشنبه با حضور ' علی اكبر صالحی' وزیر امور خارجه كشورمان و مقاماتی از ۴۰ كشور جهان، در راستای دو نشست موفق قبلی بین المللی درباره سوریه در كشورمان برگزار شد كه شعار اصلی آن نیز «راه حل سیاسی، ثبات منطقه ای» بود.
وزیر امور خارجه كشورمان در این مراسم پیشنهاد كرد كه گروه تماس نشست بین المللی تهران به منظور پیشبرد اهداف آن به ویژه ارتباط موثر با دولت و مخالفان سوریه هر چه سریعتر و با توافق شركت كنندگان در این نشست تشكیل شود و ماموریت خود را آغاز كند.
«علی اكبر صالحی» تصریح كرد: جمهوری اسلامی ایران اعتقاد دارد بدون اراده تمامی جهات درگیر در بحران سوریه، نمی توان انتظار داشت وقوع انفجارها، كشتار شهروندان بی گناه و افزایش روز افزون فعالیت گروه های افراطی و بی مسئولیت كاهش یابد.
در اجلاس امروز تهران، «مراد مدلسی» وزیر امور خارجه الجزایر و «هوشیار زیباری» وزیر امور خارجه عراق نیز حضور داشتند.
دولت عراق همچنین « فاضل محمد جواد» مشاور حقوقی « نوری مالكی» نخست وزیر این كشور را راهی تهران كرده بود. «امیل لحود» رئیس جمهوری سابق لبنان، «یوسف الحارثی» قائم مقام وزیر خارجه عمان، «شمسی وآی ناهودا» وزیر دفاع تانزانیا، «آنخل انریكه آریاس» معاون وزیر امور خارجه اكوادور ، «خوان كارلوس آلورالد» معاون وزیر امور خارجه بولیوی، «داوید ولاسكز كارابائو» معاون وزیر امور خارجه ونزوئلا، «یوری ِتمرین» معاون وزیر خارجه اندونزی و «محمد علی اف» دستیار ویژه وزیر خارجه جمهوری آذربایجان، ازجمله شركت كنندگان در اجلاس تهران بودند.
«اخضر ابراهیمی» فرستاده ویژه سازمان ملل در امور سوریه، «بان كی مون» دبیركل سازمان ملل متحد به همراه «اكمل الدین احسان اوغلو» دبیركل سازمان همكاری اسلامی پیام های جداگانه ای برای این اجلاس ارسال كرده اند كه قرار است، قرائت شود.
برغم دعوت از كشورهای عربستان سعودی و قطر برای حضور در اجلاس سوریه ، هیچ نماینده ای از سوی این دو كشور در اجلاس تهران حضور نیافتند.
حجت الاسلام «محمد حسن اختری» سفیر سابق جمهوری اسلامی ایران در سوریه ، «علاءالدین بروجردی» رییس كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، «سید عباس عراقچی» و «حسین امیرعبدالهیان» معاونان وزیر امور خارجه كشورمان، «اسحاق آل حبیب» مدیركل سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه و جمعی از مقامات و مسوولان ایرانی از دیگر شركت كنندگان در این اجلاس بین المللی بودند.
با پایان یافتن این نشست قرار است «علی اكبر صالحی» در نشستی خبری ضمن تشریح مذاكرات صورت گرفته به سوالات خبرنگاران داخلی و خارجی پاسخ دهد.
موضع تهران همواره در قبال بحران سوریه ثابت و اصولی بوده و بر حل این بحران از راه گفت و گوهای ملی و سوری- سوری و بدون دخالت خارجی تاكید داشته است.
تهران علاوه بر آن كه همواره میزبان فرستادگان ویژه دبیركل سازمان ملل در امور بحران سوریه بوده (كوفی عنان و اخضر ابراهیمی) طرحی شش ماده ای برای حل بحران سوریه ارائه كرده است كه براساس آن ابتدا پس از توقف درگیری ها، از ارسال سلاح و نیرو برای معارضین جلوگیری شود تا زمینه برای آغاز گفت و گوهای ملی و سوری – سوری فراهم شود.
براساس طرح ایران، گفت و گوهای ملی به تشكیل دولتی انتقالی منجر خواهد شد و این دولت می تواند زمینه را برای برگزاری انتخاباتی آزاد و سراسری در سوریه با حضور نمایندگانی از تمامی طیف ها فراهم كند و رای و نظر شهروندان سوری دولت آینده این كشور را بدون دخالت خارجی تشكیل خواهد داد.
جمهوری اسلامی ایران همچنین از طرح پیشنهادی محمد مُرسی رییس جمهوری مصر مبنی بر تشكیل یك كمیته چهارجانبه متشكل از ایران، مصر، تركیه و عربستان سعودی حمایت كرده و در تمامی نشست های آن چه در سطح كارشناسان ارشد، چه وزرای امور خارجه و یا در سطح سران شركت كرده است.
تهران در اقدام دیگری كه تنها می تواند حمایت از مردم سوریه تعبیر شود، میزبان نشستی سه جانبه با حضور نمایندگان دولت سوریه و سوئیس بود تا از این طریق راهی برای ارسال كمك های انسان دوستانه برخی كشورهای اروپایی به مردم سوریه باز شود.
در حالی كه برخی كشورهای منطقه ای و بین المللی از ابتدای بحران سوریه به دنبال مداخله در امور داخلی این كشور بودند و می خواستند به جای مردم آن برای آینده این كشور تصمیم گیری كنند، موضع ایران در قبال سوریه، تاكید بر لزوم اصلاحات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی ثابت بوده است.
برخی كشورهای منطقه و قدرت های بین المللی علاوه بر تسلیح غیر قانونی گروه های معارض مسلح در سوریه، عامل بسیاری از فجایع، قتل ها و ویرانی های این كشور بوده اند.
در طول ماه های گذشته گروه های تروریستی فعال در سوریه از جمله جبهه النصره كه شاخه ای از القاعده است، مسوول نابودی زیرساخت های این كشور كه بخشی از سرمایه مردم آن محسوب می شود، بوده است.
اتحادیه اروپا در حالی منع صادرات سلاح به معارضین مسلح سوریه را تصویب می كند كه زمان زیادی از انتشار فیلم تكان دهنده خوردن قلب و جگر یك سرباز سوری به دست یكی از عناصر تروریستی كه دل هر آزاده ای را در جهان آزرده خاطر كرد، نمی گذرد.
با این حال و با توجه به حضور مقامات برخی كشورهای تعیین كننده در بحران سوریه در نشست تهران، این امید وجود دارد كه سومین نشست تهران، راهكاری برای حل بحران این كشور فراهم كند.
سخنگوی وزارت امور خارجه پیش از این نیز اعلام كرده بود كه اگر از جمهوری اسلامی ایران برای شركت در نشست آتی ژنو۲ دعوت به عمل آید، تهران این دعوت را با دید مثبت بررسی خواهد كرد.