گمان ما این است که شهدا رفته اند و ما مانده ایم ، اما حقیقت آن است که زمان ما را با خود برده است و شهدا مانده اند.شهید آوینی
این شهیدان که حتی بنای یادبودی نیز برای آنها ساخته نشده است به همت و تلاش عده ای از اهالی شهر که از پدران خود در خصوص مظلومیت این شهدا در خصوص شهادت آنها شنیده بوده اند ، سالهاست بر سر مزار آنها می آیند و نثار روح آنها فاتحه سرمی دهند .
56 شهید گمنام ،در زمان حمله روسها به ایران (در جنگ جهانی دوم) با مقاومت جانانه خود درمقابل تجاوز نیروهای متخاصم شوروی ،تا سرحد زندگی ،جان شیرین خود را برای حفظ کیان ایران اسلامی فدا نمودند و غریبانه و در گمنامی در این منطقه از خاک کشور عزیز ایران اسلامی سر برآستان خاک نهادند . هرچند آنها گمنام نیستند ،بلکه زنده اند و نزد پروردگار خویش روزی می خورند و این ما هستیم که گرد گمنامی بر وجودمان پاشیده شده است و خدا را از یاد برده ایم. امروز بر سر مزار این شهدای گمنام رفتیم ،گویی آنها می خواستند حالا که قرار است دور از خانه و کاشانه ی خود از این دنیا بروند حداقل در کنار دوستان همسنگر خود بمانند و کنار هم ماندند تا پایان زمان مرگ شرافت مندانه شان .آنها بعد از شهادتشان توسط نیروهای متخاصم ، در یک گور دسته جمعی به خاک سپرده شدند . مسئولان بنیاد شهید ،اگر می توانند (که مسلماٌ می توانند) بنای یادبودی بر سر مزار این شهیدان گمنام برپا کنند تا در آن دنیا ، کمی از بار شرمندگیمان در مقابل شهیدان کم شود . محمد مهدی ارازیان خبرنگار اترک
حاج غلام خاکی پیرمرد ی است که صحبتهایی در خصوص این شهدا دارد :
این ها سربازانی بوده اند که در این مکان برای مبارزه با نیروهای متجاوز روس آمده بودند و مبارزه کردند و نهایتا در راه وطن شهید شدند .
او نقل می کند که چندین سال پیش پیرومردی غریبه به مراوه تپه آمده بود . پیرمد علت آمدن خود را یافتن مزار پدربزرگش که در این نقطه در جنگ کشته شده بوده است گفت .
آقای حمیدی زاده یکی از پیرمردهای ترکمن که در خیابان شهید قویدل که تقریبا روبروی اداره برق مغازه ی خواروبارفروشی دارد در خصوص این شهیدان می گوید : این ها شهیدانی بوده اند که در زمان جنگ جهانی با روسها جنگیده اند و شهید شده اند .
حاج رحیم گوهری راد ، یکی دیگر از پیرمردهای شهر : آنچه ما از بزرگترهایمان در این خصوص شنیده ایم این است که در زمان جنگ با روسها عده ای از مردم خراسان به رهبری حسینقلی خان و چند نفر دیگر با جمعیتی از سربازان خود به منطقه می آیند و در این نقطه تعدادی از سربازان آنها توسط نیروهای روس و برخی از منافقان به کشور غافلگیر شده و تماما شهید می شوند .
برخی نیز این سربازان را سربازان پاسگاه مرزی مراوه تپه می دانند که در درگیری با روسها به شهادت می رسند .
یک فرهنگی : ما نیز در خصوص این شهدا تنها چیزی که می دانیم همین است که اینها در زمان جنگ جهانی با روسها جنگیده اند و در همین مکان گیر می افتند و همه با هم شهید می شوند .
به هر حال ما جوابگوی شهیدان هستیم . اینها مردانی بودند که برای دفاع از خاک و میهن خود در مقابل تجاوز دشمن دون قیام کرده اند و امروز باید که یاد و خاطره ی آنها زنده باشد .
هرکسی که به عمد قصد به فراموشی سپردن یاد و خاطره ی شهدا را داشته باشد ، دشمن این انقلاب و این دین است . هر انقلابی هم خون می خواهد و هم پیام و انقلاب اسلامی ما بر پایه ی خون شهدا و پیام خون شهدا که پایمردی در راه حفظ دین و ارزشهای اسلامی است استوار مانده است .