اینجا(قبرستان سلطان حبی ) را برخی محل عروج سلطان و برخی دیگر محل عبادت و زندگی وی است.
به گزارش اترک :حبی خواجه چهارمین فرزند حكیم سلیمان آتا است. زندگانی سلطان حبی كه بیشتر به افسانه شباهت دارد به مراتب شنیدنیتر از دیگر عرفای ترك – تركمن است
آن گونه كه از شواهد بر میآید و عقیدهی عموم مردم بر آن تأكید دارد این است كه سلطان حبی به اولیای غایب پیوسته است. ما در همین اواخر شنیدیم كه زیارتگاهی در منطقه قرق جنگل گلستان وجود دارد كه مزار سلطان حبی است.
در تاریخ 79/7/28 بازدید و زیارتی از مزار سلطان حبی توسط نگارنده و همكاران انجام گرفت. سلطان حبی در بلندترین نقطه شمال جنگل گلستان در حد فاصل جنگل گلستان و منطقه گلیداغ قرار دارد. مزار سلطان حبی، در كومهای سنگی قرار دارد. در طرف غرب آن دو كومه دیگر با درب مستقیم به عنوان مهمانسرا توسط زائرین ساخته شده است. چند تكه چوب حكاكی شدهی قدیمی در روی مزار سلطان حبی قرار دارد. سقف كومهها را پوشانیدهاند و فقط یكی از ستونها نقش حكاكیهای قدیمی اسلامی را بر روی خود دارد. مزار حبی را با تخته سنگهای بزرگ درست كردهاند كه نمایی همچون سنگهای دیوار اتاق دارد. مزار سلطان حبی را محلیها «مرغزار اولیا» نیز میگویند و دو قله آن طرفتر در جانب شمال غربی كوه «گلعذار اولیا» قرار دارد كه به روایت مردم مزار خواهر سلطان حبی است.
در جنوب سلطان حبی، قلهی «محمد زمان» (نشین)، در جنوب شرقی قلهی «یكه بارماق»، در شرق «دویه اؤركوجی» (كوهان شتر) (دیوار كجی) و در غرب قلهی «صوفی قوْتچی» یا «صوفی قوْرچی» قرار دارد.
دورتادور سلطان حبی مزار مسلمین قرار دارد كه به زمانهای بسیار قدیم احتمالاً به زمان سلطان حبی مربوط است. قدمت سنگ مزارها از زندگی و وجود تمدن در دوران گذشته حكایت دارد.
هنوز نیز زوار از روستاهای گلیداغ، لؤهوندور، یانبولاق، یل چشمه و بهكده به اینجا میآیند. برخی عقیده دارند كه اینجا محل عروج سلطان و برخی دیگر محل عبادت و زندگی وی است. احتمال اینكه وی عروج كرده باشد و تاكنون زنده باشد، كم است. این روایت احتمالاً از شجرهنامهی آتا نشأت میگیرد.(10)
)با توجه به وفات پدر سلطان در سال 582 هجری، احتمال میرود كه وی چند سال پیش از این تاریخ به آنجا مهاجرت كرده باشد. احتمالاً بعد از آمدن سلطان حبی به آنجا، مردم به دور وی گرد آمده و محلی مسكونی در آنجا تشكیل داده باشند. تحقیقات گستردهتر باستانشنان اینگونه ابهامات را از بین خواهد برد./برگرفته از سایت بایراق
اترک : مسیر رفتن به این قبرستان قدیمی از روستای لهندر شهرستان مراوه تپه می باشد.البته لازم به ذکر است باید با محیط بانی شهرستان یا منطقه هماهنگی لازم صورت گیرد.
همچنین چشمه ی آب شفا بخشی نیز در منطقه ی داشلی برون به نام سلطان حبی وجود دارد.