21

کمبود مواد غذایی در اراضی کلاله و مراوه تپه یک بیماری خاموش است .

به گزارش اترک : کمبود عناصر غذایی در خاک اراضی شرق استان گلستان (کلاله - مراوه تپه) یک بیماری خاموش است که موجب کاهش محصولات زراعی گردیده است ودرحال حاضر پتانسیل اندکی از محصول کشاورزی برداشت می شود.
گیاهان به ترکیب مناسبی از مواد مغذی برای زندگی ، رشد و تولید مثل نیاز دارند .
چرخه دوم زیستی ،  دامها یا انسانها هستند که از محصولات بعمل آمده از این اراضی تغذیه می کنند .
بدلیل کمبود عناصر غذایی دراین محصولات ، ما جامعه انسانی خواهیم داشت که ازبیماریهای مختلفی رنج خواهد برد.
عامل اصلی مقاومت گیاه ، دام و انسان درمقابل بیماریها تامین این عناصر است . درحال حاضر پزشکانی هستند که جهت درمان امراض ، در پی تجویز وتامین این عناصر به بیماران هستند.
مواد مغذی گیاهی به 2 دسته تقسیم می شوند : درشت مغذی ها (ماکرو) و ریز مغذی ها .
درشت مغذی ها : عناصری  هستند که به مقدار نسبتا زیادی مورد  نیاز هستند و آنها عبارتند از: نیتروژن (ازت) ،پتاسیم ، گوگرد ، کلسیم ، منیزیم و فسفر .
ریز مغذی ها : عناصری هستند که به مقدار بسیارکم مورد نیاز هستند . اما تاثیرآنها مانند کودهای پرمصرف می باشد . این عناصر شامل : آهن ، بور، منگنز، روی ، مس و کلرومولیبدن است.
کودهای پرمصرف و کم مصرف درصورتی می تواند توسط ریشه گیاه جذب شود که این عناصر به حد کافی در خاک موجود باشند و در صورت وجود ، بایستی پلی جهت جذب این عناصرایجاد کرد ،  که آن وجود مواد آلی (هوموس ) در خاک است .
گاهی ممکن است که  تمام شرایط جهت جذب عناصر فراهم گردد ، اما بدلیل نا مساعد بودن ph خاک ممکن است عناصر به خوبی جذب نشود. مثلا ph اراضی مناطق کلاله ومراوه تپه متمایل به قلیایی است و ریشه گیاهان زراعی توانایی جذب برخی از عناصر میکرو را ندارد . لذا باید راهکاری پیدا کرد که ph خاک اصلاح گردد.

خلیل حسن زاده - کارشناس زراعت و نباتات