معاون نظارت و پایش اداره کل حفاظت محیط زیست استان گلستان درباره رهاسازی کفتار ۶ ماهه گفت: رهاسازی «کفتار» را به اسارت در شرایط نامناسب ترجیح دادیم.
به گزارش اترک به نقل از فارس، به دنبال انتشار یادداشت یکی از فعالان محیط زیست مبنی بر تلف شدن توله کفتار استان گلستان پس از رهاسازی و انتقاد از مسئولان اداره کل محیط زیست استان گلستان، مجتبی حسینی، معاون نظارت و پایش اداره کل حفاظت محیط زیست استان گلستان در گفتوگو با خبرنگار فارس گفت: 15 فروردین سال جاری، به دنبال گزارش یکی از همیاران محیط زیست مبنی بر وجود توله کفتاری نیمه جان در حاشیه رود اترک، همکاران اداره محیط زیست استان گلستان عازم منطقه مراوه تپه شدند و توله کفتار لاغر و نحیف را که در حال تلف شدن بود به اداره منتقل کردند که متعاقب آن با ارتباط وگفتگو با متخصصان دانشگاه و کارشناسان سازمان، معاینات دامپزشکی و نگهداری از این کفتار را آغاز کردیم.
وی ادامه داد: حدودا دو هفته پس از اعلام این موضوع به دفتر شکار و صید سازمان و رسانه ای شدن ماجرای این توله کفتار، نامه ای از طرف دفتر شکار و صید دریافت کردیم. در این نامه آقای علیرضا مهدوی دارای مدرک کارشناسی ارشد محیط زیست، شاخه تنوع زیستی که پایان نامه خود را درباره کفتار راه راه به اتمام رسانده و جهت همکاری ومشاوره برای نگهداری از این توله کفتار اعلام آمادگی کرده بود به ما معرفی شد که مورد استقبال این اداره واقع شد و نظرات ایشان هم مانند دیگر کارشناسان در کمیته فنی اداره کل ، مطرح و در تصمیم گیریها تاحدودی لحاظ شد.
حسینی درباره روند نگهداری از این توله کفتار گفت: تغذیه و رشد این حیوان از آغاز رضایت بخش بود و ضمن معاینات مستمر دامپزشکان، از مکمل های غذایی در رژیم غذایی این کفتار کمک گرفته شده و جایگاه حیوان بوسیله داروهای ضد کک و کنه مورد سمپاشی قرارگرفت.
وی در ادامه گفت: این کفتار به تدریج بزرگتر شد که جایگاه اولیه برای نگهداری از آن مناسب نبود، لذا جایگاهی بزرگتر برای حیوان طراحی شد و حیوان دو ماه دیگر از عمر خود را در این جایگاه که حدود 12 متر مربع مساحت داشت گذراند.
حسینی با اشاره به اینکه جثه این توله کفتار روز به روز بزرگتر شده و جایگاه جدید هم برایش غیرقابل تحمل بود افزود: از آنجا که کفتار حیوانیست شب فعال، بیقراری این توله کفتار 6 ماهه که هر شب با غروب آفتاب آغاز میشد و ساعتها ادامه داشت به حرکت در جایگاهش محدود نمیشد. بلکه حیوان یاد گرفته بود کناره های فنس را بکند و برای رهایی از جایگاه تلاش کند.
وی ضمن یادآوری این نکته که اداره کل محیط زیست استان گلستان در جاده ناهرخوران که یک منطقه گردشگری است واقع شده است گفت: جمعیت قابل توجهی از گردشگران شبها در این منطقه و در نزدیکی اداره اتراق میکنند. علیرغم اینکه بارها فنس های کنده شده توسط این توله کفتار را ترمیم و حتی زیر آن با بتن بازسازی شده بود، نگرانی از اینکه یکی از این شبها حیوان با از بین بردن فنسها از جایگاه خارج شده و گردشگران بر اثر ناآگاهی و وحشتزدگی آسیبی به آن وارد کنند بر اساس نظر جمعی کارشناسان درکمیته فنی و با توجه به آمادگی حیوان تصمیم بر رهاسازی گرفتیم.
وی ادامه داد: بنابراین پس از بررسی و پایش سه منطقه در حوزه استحفاظی مراوه تپه که زیستگاه مناسبی برای گونه بوده و جمعیت مناسبی هم ازدیگرگونه ها رادرخود جای داده است موردپایش قرارگرفت و یکی از این مناطق را که در آن چند نمونه لانه کفتار و همچنین رد پای کفتار راه راه شناسایی شده بود برای رهاسازی توله کفتار برگزیدم که با توجه به واقع شدن در حاشیه رود اترک و وجود سایر گونه ها، دسترسی حیوان به آب و طعمه امکانپذیر می نمود.
حسینی با اشاره به واقع شدن این منطقه در 7 کیلومتری نوار مرزی که تیراندازی در آن ممنوع و همچمنین از جامعه انسانی به دور است گفت: منطقه ای که برای رهاسازی کفتار انتخاب کردیم نه تنها از امنیت کامل برخوردار است بلکه زادگاه این توله کفتار است چرا که ابتدا توله کفتار را در همین منطقه پیدا کرده بودیم.
وی در خصوص انتقاد وارد شده در رابطه با دمای 40 درجه منطقه ای که توله کفتار در آن رهاسازی شده گفت: میانگین دمای مراوه تپه و زیستگاه های اطرافش که یکی از اصلی ترین زیستگاههای کفتار در کشور به شمار می رود درطول بهار وتابستان همواره بین 39 تا 45 درجه است که مراجعه به سایت سازمان هواشناسی مبین این امراست و این دما برای کفتار آن گونه که منتقدان محترم مطرح می کنند نبوده بلکه دمایی طبیعی است.
حسینی در پاسخ به این سوال که آیا رهاسازی این توله کفتار علیرغم مخالفت دفتر شکار و صید سازمان و بدون صدور مجوز رهاسازی از سوی این دفتر مطابق قانون است یا نه گفت: برای رهاسازی گونه ها نیازی به صدور مجوز دفتر شکار و صید سازمان نیست و ادارات کل استان با توجه به شرایط و نظرات کارشناسان گونه های مختلف جانوری را رهاسازی میکنند. البته توصیه های دفتر شکار و صید را در تصمیم گیریها بطور کامل درنظر میگیریم.
وی تاکید کرد: خرد جمعی کارشناسان و متخصصان پس بررسی داده های موجود ووضعیت جسمی و رفتارهای این توله کفتار ، رای بر این داد که حیوان آمادگی رهاسازی را پیدا کرده است و من به عنوان یک کارشناس که سالهاست در زمینه حیات وحش فعالیت کرده ام معتقدم با توجه به داشته هایمان از نیروی انسانی و موقعیت جغرافیایی و جوامع انسانی گرفته تا اعتباراتی که در اختیار داریم، اگر بهترین تصمیم رانگرفته باشیم تصمیم مناسبی برای این حیوان را اتخاذ کرده ایم، و همچنین به عنوان یک محیط زیستی بر این باورم که یک روز زندگی ویا حتی یک ساعت زندگی در طبیعت برای هر گونه جانوری بیش از 100 سال زندگی دراسارت ارزش دارد. چرا که معتقدم آزادی به عنوان نعمتی است که خداوند به همه پدیده هایش اعطا کرده وهیچ کس حق ندارد به هردلیلی این نعمت را ازدیگر موجودات صلب نماید حال شاید این نظر مخالفانی هم داشته باشد به همین دلیل علیرغم پیشنهاد دفتر شکار و صید سازمان در ماههای اولیه نگهداری از این کفتار مبنی بر انتقال حیوان به یکی از باغ های وحش کشور، در برابر این پیشنهاد مقاومت کردیم تا حیوان از شانس ادامه زندگی آزاد در زیستگاهش محروم نشود.
وی در پایان گفت: این کفتار 6 ماهه با توجه به بیومتری انجام شده وجثه مناسب با توجه به شرایط وامکانات موجوددر در بهترین زمان ودر بهترین نقطه از زیستگاهش رهاسازی شد، اما امروز اگر مدارک و مستنداتی دال بر تلف شدن حیوان ارائه شود شخصا مسئولیت و ضرر و زیان ناشی از آن به بطور کامل برعهده خواهم گرفت.