ruhany1

بهترین مجلس ،مجلس پس از پیروزی انقلاب اسلامی بدون حضور شورای نگهبان بود!

به نوشته اترک، رئیس جمهور کشورمان در سخنان خود در نشست مشترک هیات دولت و استانداران سراسر کشور، ابتدا به موضوع هسته ای و برجام و بحثهای مطرح شده در کشور و جهان در این خصوص پرداخت و سپس به موضوع اقتصاد کشور پرداخت و در انتها به موضوع انتخابات اشاره نمود.ایشان در سخنان خود در خصوص انتخابات گفت:«ما جایی را در کشور نداریم که بخواهد افراد صالح و دلسوز را که می‌خواهند با استفاده از تجربیاتشان به کشور خدمت کنند حالا از هر جناحی که باشند رد صلاحیت کند. تمام گروه‌ها و دسته‌جات سیاسی قانونی مورد احترام هستند. همه از نظر دولت برابرند و آن جایی که باید بگوید فردی برای شرکت در انتخابات صالح است یا نه هیأت‌های اجرایی هستند و ما هیأت اجرایی نداریم که یک جناح را تأیید صلاحیت کند و یک جناح دیگر را تأیید صلاحیت نکند»

رئیس جمهور همچنین در ادامه سخنان خود در خصوص شورای نگهبان گفت:«شورای محترم نگهبان ناظر است نه مجری. مجری انتخابات دولت است. دولت مسئول برگزاری انتخابات است و دستگاهی هم پیش‌بینی شده که نظارت کند تا خلاف قانون صورت نگیرد. شورای نگهبان چشم است و چشم نمی‌تواند کار دست را بکند، نظارت و اجرا نباید مخلوط شوند باید به قانون اساسی کاملاً توجه کرده و عمل کنیم.»

وی همچنین در ادامه سخنانش به بهترین مجلس کشور که در آغاز انقلاب تشکیل شده اشاره کرده و مهمترین ویژگی آن را نبود شورای نگهبان اعلام می کند.«ما فقط باید زمینه را برای برگزاری یک انتخابات سالم و باشکوه آماده کنیم. مگر مجلس اول پس از انقلاب اسلامی که در آن زمان حتی شورای نگهبان نیز وجود نداشت و همه حتی گروهک‌های مخرب در آن حضور داشتند بهترین مجلس تاریخ این کشور نبود؟ ملت ایران ملتی بالغ، باتجربه و بزرگ است که به خوبی برای آینده خود تصمیم می‌گیرد.»

به نظر شما وجود شورای نگهبان برای کشور ضرورت دارد؟

علت ایجاد شورای نگهبان و علت نظارت استصوابی آن چیست؟

 

در اصل 99 قانون اساسی آمده است که شورای نگهبان نظارت بر انتخابات مجلس خبرگان رهبری، ریاست جمهوری، مجلس شورای اسلامی و مراجعه به آراء عمومی و همه‌پرسی را به عهده دارد. مشخص نیست که این نوع نظارت چه نوع نظارتی است؟ آیا استصوابی است یا استطلاعی یا انضباطی؟ از جهت دیگر مشخص نیست که آیا این نظارت تمام مراحل انتخابات را شامل می‌شود یا خیر؟ آیا اقدامات قبل از انتخابات مانند تأیید یا ردّ کاندیداها را نیز شامل است یا نه؟

شورای نگهبان بر اساس اصل 98 قانون اساسی در تاریخ 1370/3/1 در جواب به نامه رئیس هیئت مرکزی نظارت شورای نگهبان بر انتخابات، نظارت مذکور در اصل 99 قانون اساسی را استصوابی دانست و آن را شامل تمام مراحل اجرایی انتخابات از جمله تأیید و رد صلاحیت کاندیداها اعلام کرد.[1]

[1] . نظارت استصوابی، به اهتمام روابط عمومی دفتر تحکیم وحدت، (چاپ اوّل، زمستان 1379، نشر افکار)، ص 442.