رطب و خرما چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟
به گزارش اترک :میوه خرما چهار مرحله رسیدن را طی میکند و در این مراحل تغییرهایی در رنگ، بافت، مزه، اندازه و ترکیبهای شیمیایی آن رخ میدهد. خرما در ابتدا میوهای سبز رنگ، سفت و سرشار از آب و تانن است و طعم تلخ و گسی دارد. به مرور زمان رطوبت این میوه کمتر و میزان قندهای آن بیشتر میشود تا در نهایت به خرمایی کاملا رسیده تبدیل شود. رطب، مرحله قبل از رسیدگی کامل خرماست که رطوبت بیشتر و قند کمتری نسبت به خرمای کاملا رسیده دارد. در مرحله تمر (خرمای رسیده) رطوبت به حداقل خود میرسد و رنگ خرما هم کاملا قهوهای تا سیاه میشود. در این مرحله میزان قندهای احیاکننده خرما (فروکتوز و گلوکز) بالا و ساکاروز آن اندک است و بافتی یکنواخت و گاهی چروکیده دارد.
آیا خرماهای کاملا به هم چسبیده و سرشار از شیره خرما، قند بیشتری نسبت به سایر خرماها دارند؟
این چسبندگی در ارقام نرم و تر که رطوبت بالاتری دارند، اتفاق میافتد. ممکن است پوسته خرما به علت فشار یا عوامل دیگر پاره و آب موجود در آن که حاوی مواد قندی، املاح و پروتئینهاست، خارج شود. پس چنین موضوعی نشانه بیشتر بودن میزان قند خرما نیست.
با توجه به اینکه خرما حاوی کربوهیدرات (مواد قندی) زیادی است، محیط مناسبی برای رشد میکروارگانیسمها، بهخصوص مخمرها محسوب میشود بنابراین توصیه ما به نگهداری خرماهای نرم و تازه در یخچال است.
آیا میزان قند و کالری خرماهای مختلف با یکدیگر متفاوت است؟
بله، خرماهای مختلف میزان قند متفاوتی فقط در حد چند درصد دارند. بهتر است بدانید که قند خرما به صورت قندهای احیا کننده (فروکتوز و گلوکز) و ساکاروز است. خرماهای نرم دارای ساکاروز کمتر، قندهای احیا کننده و آب بیشتری نسبت به انواع خشک و نیمه خشک هستند ولی میزان قندشان تفاوت چندانی ندارد بنابراین انواع نرم خرما انرژی کمتری نسبت به انواع خشک دارند اما در کل، هر ۱۰۰ گرم خرما (بسته به نرم یا خشک بودن) حدود ۱۵۰ تا ۳۰۰ کیلوکالری انرژی دارد./دانا