konkurafgan

برای هر صندلی در دانشگاههای افغانستان 5 داوطلب وجود دارد.

به گزارش اترک :بنابر گزارش های رسیده، هزاران جوان افغانستانی که تنها امیدشان عبور از سد کنکور و رسیدن به دروازه های دانشگاه بود به دلایل بسیار از جمله کمبود امکانات تحصیلی، کمبود فضای دانشگاه ها، کمبود پذیرش در رشته های پر متقاضی و نیز تبعیض های قومی نژادی از ادامه تحصیل بازماندند.

از برگزاری آزمون ورودی دانشگاه های دولتی، نیمه دولتی، آزاد و خصوصی با عنوان پر طمطراق کنکور ماه ها می گذرد و بالاخره با تأخیر قابل توجهی که کمبود امکانات در تخمین رتبه ها خوانده می شود نتایج اعلام می گردد تا هزاران جوانی که 4 روز گذشته ناکام از دادن رأی به خانه بازگشتند اینک ناکام از ورود به دانشگاه ها باشند.

هرچند جنجال چندین ساله بر سر نام پوهنتون یا دانشگاه بجای قایله یافتن یا ختم شدن به خیر، با تصویب لحاظ ظرفیت براساس جمعیت ولسوالی ها و محدود شدن جوانان مستعد غیر پشتون گسترش یافت اما باید گفت اصل امتحان ورودی دانشگاه ها می تواند بخودی خود مصداق بارز(هرچند کمرنگ) عدالت و دموکراسی در افغانستان فاسد باشد.

ضمن تبریک و آرزوی کامیابی برای 110 هزار دختر و پسر پذیرفته شده ازبک، هزاره، تاجیک، هندو سیک و پشتو در دانشگاه های دولتی، آزاد و خصوصی نباید از نظر دور داشت که راه نیافتن و ناکامی بیش از 100 هزار نفر به دروازه دانشگاه در افغانستان به معنای نابودی تنها روزنه امید آنان به فردایی بهتر است.

همانطور که انتظار می رفت نه نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری برنامه ای برای ادامه تحصیل، امید به زندگی، اشتغال و ازدواج جوانان داشتند و نه جوانان سرخورده، مأیوس، بی کار، آواره ی اروپا، مجرد و دارای تحصیلات متوسطه امیدی به ارایه برنامه ای نمادین از نامزدهای ریاست جمهوری داشتند.

شاید در نگاهی منطقی و واقع گرایانه با گذشت تنها 12 سال از اشغال افغانستان توسط امریکا، انتظار رفع تمامی مشکلات و معضلات یک جامعه جهان سومی و جنگ زده به دور از انصاف باشد چرا که در تمام این مدت نیروهای ناتو مشغول وظیفه مهم چپاول ثروت ملی، منابع عمومی و قاچاق مواد مخدر بوده اند و فرصتی برای کارهای پیش پا افتاده مشکلات زنان و جوانان افغانستان نداشته اند.

بر مبنای این استدلال منطقی و بی طرفانه کمبود مواد درسی، عدم وجود آزمایشگاه‌های مجهز و فقدان استادان دارای آموزش عالی و فنی به سهولت توجیه می گردد؛ در شرایطی که تمام هم و غم کاخ سفید بر روی مصونیت قضایی سربازانش و بروی کار آوردن نامزد نوکرش احمدزی است نباید انتظار تمرکز آنان بر خشونت، فساد و اعتیاد را داشت.

وجود یک صندلی برای هر پنج نفر کنکور دهنده در مراکز عالی، اساتید بی تجربه و غیر متخصص، فضای نامطلوب آموزشی آغشته با سیاسی بازی، اجحاف در حق جوانان غیر پشتون و ساکن مناطق پرجمعیت برای محدودیت پذیرش در کنکور، تبعیض های قومی مذهبی گسترده برای پست های دولتی همه و همه مواردی است که همگان می دانند و واگویی مجدد آن کسی را به اقدام آنی وا نمی دارد./پایگاه اطلاع رسانی افغانستان