هارد پن یعنی چه؟
به گزارش اترک : یکی از عوامل بازدارنده عملکرد محصولات زراعی در اراضی شهرستان کلاله ومراوه تپه وجود لایه سخت (hard pan)درعمق 35تا 55سانتیمتری خاک است.
ضخامت این لایه 10 تا20 سانتی متر است که رشدریشه گیاهان زراعی دراین اراضی محدود است به طور طبیعی 15 تا20درصد کاهش محصول وجود دارد چون این کاهش برای تمام کشاورزان بطوریکسان وجود دارد بدین خاطر بصورت نامحسوس وخاموش مانده است.
وجود این لایه سخت(hard pan) باعث می شود که گیاه نتواند مواد غذایی موجود در خاک زیرین را دریافت نمایددرصورت شکستن این لایه نفوذ ریشه بیشترشده وآب بیشتری ذخیره شود .دراراضی منطقه پرباران کلاله مسیر یکه قوزودشت حیدر قوشه سوومنطقه باینال که دراوایل فروردین بارندگی شدید است .این لایه موجب تجمع آب یا اشباع شدن آن می گردد که این باعث غرق شدن ریشه وزردی برگهای گندم می شود که برای کشاورز تعجب آوراست .زیرا این را ناشی از کمبود کود سفید می دانند.
علل ایجاد لایه سخت ،تردد وسایل نقلیه سنگین مثل تراکتور ،کمباین و... است که هر 3تا 4 سال بایستی توسط تراکتورهای سنگین ساب سویلر یا زیرشکن زده شود .
هنگام زدن زیرشکن بهتراست زمین خشک باشد یا به عبارت دیگر زمان مناسب آن تابستان است که موجب شکستن لایه های سخت خواهد شد .درصورت مرطوب بودن فقط شیارکوچکی رخ خواهد شد.
خلیل حسن زاده - کارشناس زراعت واصلاح نباتات
منبع: (USDA) گروه آموزشی