zhenetik1

ژنتیک بخشی از علم زیست شناسی است که در مورد وراثت و تفاوتهای جانداران بحث می کند.

تا سال 1865 میلادی هیچ کس در جهان از وجود چنین علمی باخبر نبود تا اینکه در سال 1865 کشیک اتریشی بنام مندل با بررسی اولیه  بر روی گیاه نخود فرنگی پایه های اولیه این علم را پایه گذاری کرد اما متاسفانه در جامعه علمی آن روز به این دیدگاه مندل اهمیتی قایل نشدند تا اینکه در سال 1900 یعنی چند سال پس از مرگ مندل توسط محققین دیگر باعث شد  دیدگاههای مندل به طور جدی قابل پیگیری باشد و نیز او را پدر علم ژنتیک بنامند .این علم نوپای زیستی توانسته است در رشته های گوناگون از جمله پزشکی ، صنعت ، کشاورزی و... وارد شود.
این علم به سه  بخش تقسیم بندی می شود : ژنتیک پایه ، ژنتیک پزشکی و انسانی ، ژنتیک مولکولی
ژنتیک پایه به پیوستگی ژنها و جهش های ژنی و ژنتیک مندلی و احتمالات می پردازد
ژنتیک پزشکی و انسانی به مطالعه کروموزوها(که به سیتوژنتیک معروف است )، همچنین مطالعه ژنوم ها و ساماندهی و عملکرد انها ،مطالعه در مورد تکامل ژنتیکی ,مطالعه در مورد تنوع ژنتیکی در جمعیت های انسانی و بررسی عوامل هر ژن و ژنتیک بیوشیمیایی و مولکولی و همچنین استفاده از ژنتیک برای تشخیص و مراقبت های از بیمار (ژنتیک بالینی)و تشخیص نقایص مادرزادی قبل از تولد می پردازد .
ژنتیک مولکولی در مورد کشف شاختمان DNA (ماده ژنتیکی)، مطالعه ژنها و کروموزوم ها ، مطالعه در مورد متابولیسم DNA  و  RNA و پرو تئین و تنظیم بیان ژن و فناوری  DNA نوترکیبی می پردازد .
امروزه با پیشرفت این علم متخصصین این رشته سعی براین دارند تا ان شاالله با تحقیقات بتوانند تمام نقایص های مادرزادی و ژنی را درمان کنند و حتی بتوانند بیماری صعب العلاج را درمان یا برای آن بیماری های واکسن تولید کنند .

نویسنده: سجاد قاسمی نسب/کارشناس ژنتیک

sajadgasemi