به گزارش اترک به نقل از ایلنا ، د رخصوص بیماری سالک در مناطق کویری همچون مراوه تپه
شیوع دوباره سالک در زواره اصفهان خبر از بازگشت مجدد آن پس از گذشت ۵۰ سال در جنوب کویر نمک ایران میدهد.
بنابر گفته مردم محلی به طور متوسط از هر ۱۰ نفر یک نفر به سالک مبتلا شده است. این در حالیست که به گفته شهردار زواره بافتهای تاریخی این شهرستان عامل تجمع و رشد پشه سالک و شیوع آن در منطقه است.
به گزارش ایلنا، علیرضا شریف زاده در مورد گسترش شیوع سالک در شهرستان زواره گفت: در این زمینه چندین مشکل وجود دارد که یکی از آنها طاقزارهایی است از که در منطقه کویری شهرستان زواره وجود دارد و موش ها بر روی ریشه این درختان لانهگذاری میکنند و پشههای سالک بیشتر مهمان این موش ها هستند.
وی مهمترین مشکل را وجود نخاله ها ساختمانی و زبالهها دانست و افزود: شهرستان زواره دارای بافت تاریخی با وسعت 36هکتار است، كه بیشتر خانه های آن مخروبه هستند و تجمعی از زباله و نخاله در آنجا وجود دارد که این خود به وجود سالک در منطقه دامن میزند.
شهردارشهرستان زواره افزود: پشههای سالک در جایی وجود دارد که بیشترین نخالههای ساختمانی و زباله ها در آنجا هستند.
وی مجموع بافت تاریخی را زواره را بسیار ارزشمند عنوان کرد وافزود: مکان های تاریخی همچون مساجد، حسینیه ها، آب انبار، بازار قدیم زوراه و مسجد جامع هزار ساله زواره دراین مجموعه تاریخی قراردارد.
شریف زاده با بیان اینکه بسیاری از این خانههای تاریخی به صورت مخروبه باقی مانده است، افزود: هیچ کاری دراین بافت تاریخی انجام نمی شود و شرایط به گونهای است که خانههای مخروبه آن به بمب سالک در وسط زواره تبدیل شده اند واین مشکل ما را دو چندان کرده است.
شهردار شهرستان زواره بااشاره به اقداماتی که برای جلوگیری از گسترش شیوع سالک در این منطقه انجام داده است، افزود: شمال و جنوب زواره را برای جلوگیری از رشد طاق زارها جنگل کاری کرده ایم، نخالههای ساختمانی را جمع کردیم و به خارج از محدودههای مسکونی منتقل کردیم تا حداقل جلوی آلودگی ها را بگیریم.
شریف زاده با اشاره به اینکه تا دو سه سال گذشته بحث سالک را در منطقه اردستان نداشتیم، افزود: اما در سالهای اخیر تاکنون سالک خیلی شدت پیدا کرده است.
وی با اشاره به اینکه حتی ممکن است در برخی خانواده همه اعضاء آن سالک داشته باشند، افزود: باید آمار دقیق در زمینه میزان شیوع سالک را از مرکز بهداشت شهرستان زواره سوال کنید.
شریف زاده به مشکل شهرداری شهرستان زواره با میراث فرهنگی اشاره کرد و افزود: اگر بخواهیم مخروبههای داخل بافت تاریخی را جمع آوری کنیم به محض بردن لودر به آنجا، آن را متوقف میکنند.
شهردارشهرستان زواره اضافه کرد: درضمن کوچههای این بافت تاریخی باریک و بسیار کم عرض است به طوری که در حدود یک متر تا یک متر و نیم است و ماشین آلات برای جمع آوری نخاله ها و زباله ها نمی توانند به آنجا بروند.
شریف زاده با تاکید بر اینکه اجازه دخالت در بافت فرسوده نداریم، افزود: اگر متولی بافتهای تاریخی، میراث فرهنگی است باید مدیریت آن را نیز به عهده بگیرد و خدمات لازم را انجام بدهد.
وی ادامه داد: شهرداری زواره با حضور میراث فرهنگی در این بافت تاریخی هیچ مشکلی ندارد و در کنار هم میتوانیم این مسئله را برطرف کنیم.
شهردارشهرستان زواره با ابراز تاسف از اینکه وقتی بافت تاریخی خراب میشود رها شده و متولی آن دیگر میراث فرهنگی نیست، افزود: اما اگر ساختمان ارزشمندی باشد میراث فرهنگی متولی آن میشود.
شریف زاده با اشاره به اینکه میراث فرهنگی باید در بافت تاریخی زواره کار اصولی انجام دهد، افزود: باید بهداشت این بافت تاریخی رعایت شود و نگذارند وضعیت به این شکل ادامه پیدا کند.
شریف در پاسخ به این سوال که آیا این بافت تاریخی سم پاشی می شود، افزود: زمانی این بافت تاریخی را سم پاشی میکردند و اکنون هم میکنند اما در آن حد وسیع نیست.
شهردارشهرستان زواره ادامه داد: زمانی با د.د.ت سم پاشی میشد اما از آنجایی که آلودگی زیست محیطی شدیدی ایجاد میکند استفاده آن دیگر ممنوع شده است.
وی بر سم پاشی این بافت تاریخی تاکید کرد و افزود: سم پاشی دربافت تاریخی به صورت موردی و سالی یکی، دو بار انجام میشود و ساز و کار جدی برای این کار وجود ندارد و خیلی بهتر است که این کار به صورت مستمر و با تعداد دفعات بیشتر صورت گیرد.
شریف زاده همچنین به برخی اقدامات از جمله توزیع پشه بندها در بین مردم اشاره کرد و افزود: از آنجایی که درمان سالک بسیار زمان بر است باید پیشگیری در این زمینه صورت بگیرد و مردم با استفاده از این پشه بندها از ابتلا به این بیماری پیشگیری کنند.
شهردارشهرستان زواره تصریح کرد: نگرانی مردم زواره این است که کار تحقیقاتی درمانی سالک صورت نمی گیرد و بر این عقیده اند سالک اگر در کشور اروپایی بود تا الان ریشه کن شده بود.
وی بر انجام کار تحقیقاتی بر روی بیماری سالک تاکید کرد و افزود: با توجه به اینکه بیماری سالک دوره زمانی مشخصی دارد و عامل بیماری نیز مشخص است باید کاری در زمینه درمانی آن انجام دهند با توجه به اینکه زمینه کار هم وجود دارد و این همه تاکید هم برانجام پروژههای تحقیقاتی وجوددارد.
شهردارشهرستان زواره افزود: این درحالی است که هیچ کار تحقیقاتی برای درمان سالک انجام نمی شود البته شاید کاری انجام شده باشد و هنوز به مرحله نهایی نرسیده است.
سالک یا لیشمانیوز یک عفونت انگلی پوست است که توسط پشهٔ خاکی منتقل می شود و ایجاد ضایعه پوستی میکند.