افراد خجالتی باید به جای فاصله گرفتن از مردم و اجتماع، در فعالیتهای اجتماعی شرکت کنند تا فرصتهای خوب کاری را از دست ندهند.
به گزارش اترک به نقل از تبیان
معمولاً افراد کمرو و خجالتی در روابط اجتماعی و ارتباط برقرار کردن با دوستان و اقوام به ویژه افراد غریبه، دچار اضطراب میشوند و همین اضطراب روی شکل ظاهری آنها تأثیر میگذارد.
مثلاً به هنگام صحبت کردن، چهره آنها سرخ میشود، عرق میکنند، ضربان قلب شان تند میزند، به نظر دستپاچه و نگران هستند، حس خوبی نسبت به اطرافیان ندارند و همیشه نگرانند که دیگران راجع به آنها چگونه فکر میکنند، بنابراین از ارتباط برقرار کردن با اقوام، دوستان و... کنارهگیری میکنند.
بیشتر افراد خجالتی به علت این همه اضطراب و نگرانی که دارند، تواناییهای خودشان را دستکم میگیرند و این امر باعث میشود تا بیشتر فرصتهای کاری و موقعیتهای خوب اجتماعی را از دست بدهند. به هر حال این حس در روابط شخصی و خانوادگی، در محیط کار و نیز در تمام ابعاد مختلف زندگی حتی وقتی که به کمک دوستان، همکاران و... احتیاج دارند، تولید مشکل میکند.
پیامد خجالتی بودن
ـ معمولاً جوانان خجالتی وقتی در جلسه یا کنفرانسی شرکت میکنند یا میخواهند به سۆالی پاسخ بدهند، دچار اضطراب میشوند. بنابراین برای فرار از این شرایط در آن جلسات و کنفرانسها شرکت نمیکنند، در نتیجه فرصتهای کاری و موقعیتهای خوب اجتماعی را از دست میدهند.
ـ افراد خجالتی معمولاً دوستان بسیار کمی دارند.
ـ آنها در فعالیتهای اجتماعی شرکت نمیکنند.
ـ افرادی بیاراده، بیانگیزه و همچنین بدبین هستند.
ـ اعتماد به نفس بسیار ضعیفی دارند.
ـ بیش از حد از رایانه استفاده میکنند. معمولاً به دیدن اقوام و دوستان نمیروند.
اما به راستی چرا بعضی از جوانان خجالتی میشوند؟ آیا شما والدین میدانید که علت خجالتی شدن جوانان تان ریشه در دوران کودکی آنها دارد؟
محیط خانواده، روابط اعضای خانواده، سرزنش کردنهای بیهوده و... از عوامل محیطی و موثر در خجالتی شدن جوانان است.
محیط خانه
یکی از مهمترین عوامل خجالتی شدن جوانان، محیط خانه و نیز طرز برخورد افراد خانواده به خصوص والدین با آنهاست. بیشتر کودکانی که مورد محبت و توجه پدر و مادرشان قرار نگیرند، در سن جوانی اعتماد به نفس خویش را از دست میدهند و دچار خجالت میشوند؛ بنابراین محبت والدین باعث میشود که کودک در محیط خانه احساس آرامش و امنیت کند، منظور از آرامش و امنیت این است که کودک بفهمد اطرافیان به خصوص پدر و مادر حامی او هستند و نمیگذارند آسیبی به او برسد و اگر کودک در محیط خانه احساس آرامش نکند و همچنین متوجه شود که دارد محبت اطرافیان را از دست میدهد، کمکم اعتماد به نفسش پایین میآید و دچار اضطراب و نگرانی میشود.
روابط میان افراد خانواده
روابط دوستانه و صمیمی بین افراد خانواده بسیار اهمیت دارد. وقتی روابط بین پدر و مادر یا دیگر اعضای خانواده، دوستانه و صمیمی نباشد یا مدام با یکدیگر جر و بحث کنند، این ناآرامی و روابط غیر دوستانه در خانواده باعث میشود کودک به لحاظ روحی آسیبدیده و دچار استرس و نگرانی شود، در نتیجه در دوران نوجوانی و جوانی دچار درد خجالت میشود.
انتقاد و سرزنش کردن
متأسفانه اغلب والدین وقتی فرزندشان اشتباه میکند، او را سرزنش میکنند و نیز رفتار و گفتار او را مایه خجالت خود میدانند و از هر کاری که او انجام میدهد انتقاد میکنند. آیا میدانید سرزنشها و انتقادهای شما چه ضربه بزرگی بر روح و روان فرزند دلبندتان میگذارد؟ و چگونه او را بیاعتماد به خویشتن میکند؟
بنابراین والدین آگاه و دانا بهتر است به جای انتقاد و سرزنش کردن از فرزند خویش، با لحنی دوستانه و صمیمی با او صحبت کنند و علت رفتارش را جویا شوند.
راهکارهای ساده، اما مهم
ـ یکی از سادهترین کارهایی که شما میتوانید انجام دهید این است که در مورد افراد کمرو و خجالتی که نمیتوانند به راحتی با دیگران ارتباط برقرار کنند، شما پیشقدم شوید و با آنها ارتباط دوستانهای برقرار کنید. مثلاً در جمع با آنها دست بدهید، احوالپرسی کنید و آنها را به دوستان و اقوام خویش معرفی کنید.
ـ آنها را تشویق و ترغیب کنید تا درباره اتفاقاتی که در طی شبانهروز برایش پیش آمده است، صحبت کنند و همچنین احساس شخصی خویش را در مورد آن اتفاق بیان کنند.
به آنها بیاموزید که برای رسیدن به اهداف و نیز کسب موفقیت در کار و تحصیل باید بتوانند آرامش خود را حفظ و نسبت به نگرانیهای خود بیاعتنا باشند.
ـ به آنها یاد بدهید تا افکار منفی را از ذهن شان پاک و افکار مثبت را جایگزین آن کنند مثلاً یک نفس عمیق بکشند و با خود بگویند من آدم خجالتی نیستم یا من استرس و اضطراب ندارم. در واقع کلمات آرامش بخش را برای خود تکرار کنند.
ـ به آنها بگویید، حس کمرویی یک حس کاملاً طبیعی است و برای هر کسی در هر سنی که باشد ممکن است پیش بیاید.
ـ از آنها بخواهید به جای فاصله گرفتن از مردم و اجتماع، در فعالیتهای اجتماعی شرکت کنند و فرصتهای خوب کاری را از دست ندهند.
ـ و در پایان، افراد کمرو و خجالتی بدانند که با غلبه بر این حس، قادر خواهند بود بیشتر و بهتر از زندگی و روابط شان لذت ببرند.