سلنیوم یکی از املاح معدنی مورد نیاز بدن محسوب میشود که برای حفظ سلامتی بدن ما لازم و ضروری است.
چه کسانی به مصرف مکمل سلنیوم نیاز دارد
* همان طور که گفتیم در کشورهای پیشرفته کمبود این مادهی معدنی نادر است و بیشتر در مواردی دیده میشود که فرد دچار التهاب روده ای حادی باشد مانند بیماری کرون و یا این که بخشی از معدهی آنها با جراحی خارج شده باشد. این مشکلات باعث میشود که جذب سلنیوم با مشکل روبه رو شود. این بیماران نیاز دارند تا از مکمل سلنیوم استفاده کنند تا کمبود آن جبران شود.
مکمل سلنیوم
* میزان سلنیوم خون افرادی که از بیماریهای جدی التهابی یا بیماریهای عفونی شدید رنج میبرند نیز پایین است برای همین لازم است که از مکمل استفاده کنند.
* افرادی که از کمبود ید رنج میبرند نیز میتوانند مکمل سلنیوم مصرف کنند. کمبود ید نیز در کشورهای پیشرفته نادر است اما در کشورهای در حال توسعه دسترسی به ید محدود است. محققان معتقدند که کمبود سلنیوم وضعیت کمبود ید را بدتر میکند. حتماً میدانید که کمبود ید روی عملکرد غدهی تیروئید تأثیر منفی میگذارد.
* افرادی که به مدت طولانی تغذیهی وریدی داشتهاند نیز به مصرف مکمل سلنیوم نیاز دارند.
* توجه داشته باشید علاوه بر موارد ذکر شده در بالا افرادی که از مشکلات زیر رنج میبرند نیز برای درمان مشکلاتشان به مصرف مکمل نیاز پیدا میکنند:
افرادی که از آکنه، آسم، سرطان کولورکتال، سرطان مری، ناباروری، کیست رحمی، بیماری پارکینسون، بیماریهای پارادونتال (که بافتهای محافظتی دندانها را درگیر میکند)، پسوریازیس، آب مروارید و سرطان معده رنج میبرند.
خطرات مصرف بیش از اندازهی سلنیوم
وجود بیش از اندازهی سلنیوم در خون (یعنی بالای 100 میکروگرم در دسی لیتر) میتواند باعث ابتلا به یک بیماری به نام سلنوز (مسمومیت با سلنیوم) شود. این بیماری میتواند باعث بروز ریزش مو، آسیب روی ناخنها، حالت تهوع، زودرنجی، خستگی، آسیبهای سطحی به سلولهای عصبی میشود.
فاطمه مهدی پور
بخش تغذیه و آشپزی تبیان