ezdevajjj1111

دیر ازدواج کردن خطرات مختلفی از جمله اختلالات ژنتیکی را نیز منجر شود.

این مقاله که در پیش روی شما هست متفاوت تر از مقاله هایی می باشد که در موضوع گفته شده تا بحال خوانده اید. در این مقاله سعی کرده ام از نظر ژنتیکی یکی از خطرات دیر ازدواج کردن و در نتیجه دیر بچه دار شدن بپردازیم

سلولهای جنسی همانند سلولهای دیگر باید تقسیم شوند و برخلاف سلولهای غیرجنسی تقسیم میوز انجام دهند که شامل دو مرحله می باشد که هر مرحله شامل مراحل دیگر می باشد حال بعد از این مقدمه به اصل مقاله می پردازیم .

خانم ها در دوران جنینی تمام گامت های آنها که قرار است در طول دوران زندگی آنها آزاد سازی شود و مورد استفاده قرار بگیرد در محفظه ای قرار می گیرد . این گامت ها باید برای  بلوغ تقسیم میوز را انجام دهند .

در دوران جنینی تقسیم میوز در اواسط مرحله اول که مرحله پروفازI هست متوقف می شود ودر محفظه ای قرار می گیرند تا خانم ها وقتی به سن بلوغ می رسند در هر سیکل قاعدگی یک تخمک آزاد می شود و برای حاملگی احتمالی این تخمک ها آماده می شود . حال هر چقدر از دورانی که در توقف تقسیم صورت گرفته تا مرحله کامل شدن تقسیم میوز بیشتر بطول بیانجامد احتمال ناهنجاریها زیاد می شود . هر چقدر این اختلاف بیشتر باشد احتمال اینکه کروموزوم ها به طور کامل از هم جدا شوند کمتر می شود و عدم تفکیک کروموزومی احتمالش بیشتر می شود که موجب ناهنجاریها یا همان نقایص مادرزادی می شود .

همانطور که می دانید انسان 46 کروموزوم (23 جفت)دارد که از هر کروموزوم 2 نسخه (یک جفت ) دارد  که 23 کروموزوم از مادر و 23 کروموزوم را از پدر می گیرد .(یک نسخه از هر کروموزوم را از پدر و یک نسخه از هر کروموزوم را از مادر می گیرد) حال اگر در هنگام تقسیم میوز که تعداد کروموزوها نصف می شود و از هر کروموزوم مادر که 46 تا می باشد  23 کروموزم می شود بجای یک نسخه از یک کروموزوم دو نسخه یا بیشتر از یک کروموزوم دریافت شود (که تعداد کروموزو ها می شود 24 یا بیشتر )یا هیچ کروموزومی از یک نوع کروموزوم دریافت نکند اختلالات ژنتیکی در فرزند بوجود می آید که بعضی از این اختلالات موجب نقص مادرزادی می شود و بعضی موجب سقط جنین می شود .

 از جمله نقایصی که میتوان نام برد که با افزایش سن ارتباط مستقیم دارد تریزومی  های  13 و 18 و 21 می باشد . تریزومی 16 نیز می باشد که موجب سقط جنین می شود . حال شاید بپرسید تریزومی چیست ؟ تریزومی یعنی یک نسخه اضافی از یک کروموزوم را دارا می باشد . مثلا در تریزومی 21 بجای اینکه 2 نسخه از کروموزوم 21 باشد سه نسخه می باشد که 95 درصد ایجاد تریزومی ها عدم تفکیک کروموزومی هست که با افزایش سن والدین مخصوصا مادر ارتباط مستقیم دارد .

شایعترین بیماری همان تریزومی 21 می باشد که موجب عقب ماندگی ذهنی می شود  که در 95 درصد علت این بیماری با افزایش سن مادر ارتباط مستقیم دارد که طبق تحقیقات بعمل آمده از هر 650 نوزاد بدنیا آمده در سرتاسر جهان یک نوزاد مبتلا به این بیماری می باشد و طبق تحقیق های بعمل آمده با توجه به سن مادر نتایج آن در زیر آمده است :

-اگر سن مادر 20 سال باشد از هر 1530 تولد در سرتاسر جهان یک نوزاد مبتلا به این بیماری می باشد.

- اگر سن مادر 30 سال باشد از هر 900 تولد در سرتاسر جهان یک نوزاد مبتلا به این بیماری می باشد.

- اگر سن مادر 35 سال باشد از هر 385 تولد در سرتاسر جهان یک نوزاد مبتلا به این بیماری می باشد.

- اگر سن مادر 37 سال باشد از هر 240 تولد در سرتاسر جهان یک نوزاد مبتلا به این بیماری می باشد.

- اگر سن مادر 40 سال باشد از هر 110 تولد در سرتاسر جهان یک نوزاد مبتلا به این بیماری می باشد.

- اگر سن مادر 44 سال باشد از هر 37 تولد در سرتاسر جهان یک نوزاد مبتلا به این بیماری می باشد.

حال می بینیم  اگر خانم ها زودتر ازدواج کنند و در نتیجه زودتر بچه دار شئند احتمال ریسک ناهنجاریهای ژنتیکی در فرزندان چقدر پایین میاید .

این مقاله بدین معنی نیست تمام نقایص ژنتیکی مقصر خانم ها می باشد بلکه در بعضی نقایص ژنتیکی مقصر آقایان می باشند که ان شاالله در مقالات بعدی  نیز به آن خواهیم پرداخت .

خانواده های محترم حال می بینیم که با افزایش سن ازدواج چه ضرراتی را برای خودتان و فرزندانتان و نوه هایتان متحمل می شوید. پس بیایید با کنار گذاشتن سخت گیری ها و به راه انداختن ازدواج آسان باعث شویم فرزندان سالم به دنیا بیایند و احتمال نقایص مادرزادی خیلی کم شوند .

به امید آن روزی که تمام فرزندان بدنیا آمده سالم باشند و هیچ ناهنجاری مادرزادی در فرزندان نبینیم .

انتهای پیام/ سجاد قاسمی، کارشناس ژنتیک